Yılmaz, "Suçiçeği geçiren hastada ateşi düşürmek için verilen aspirin beyinde iltihaba yol açabilir." dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz sık görülen ve virüs kökenli bir bulaşıcı hastalık olan suçiçeğinin belirtilerinin, döküntüler ile deride kabartı yapmayan noktalar halindeki lekelerin içinden çıkan sıvı dolu kabarcıklar olduğunu hatırlattı. Kabarcıkların çevresinde halka biçiminde belirgin kızarıklık ve bu kızarıklıklar kabarcıkların kurumaya başlamasıyla kaybolduğuna değinen Dr. Yılmaz; "Kabarcıklar ortalarından kuruyup kabuk bağlamaya başladığında göbekli bir görünüm kazanır. Hafif olgularda döküntü baş, yüz ve gövdeyle sınırlıdır. Ağır olgularda daha yaygın olan döküntüler kol ve bacaklara, gözün dış zarına, yutak, gırtlak ve soluk borusu mukozalarına da sıçrar." dedi.
"SUÇİÇEĞİ KAŞINIRSA İZ KALABİLİR"
Döküntülerin kabuklara düşmesiyle ellenmeden ortalama 20 gün içinde iz bırakmadan kaybolacaklarına vurgu yapan Dr. Yılmaz; "Ama karşı durulmaz bir kaşınma isteği uyandıran bu döküntülerin kaşınması durumunda deride küçük çukurlar kalabilir. Hastalık esnasında ateş genellikle 38,5°C-39°C arasında kalır. Ama ağır durumlarda 40,5 dereceye ulaşabilir." uyarısında bulundu.
Suçiçeği hastalığına karşı yürütülen tedavi girişiminde hedeflerinin hastanın yakınmalarını olabildiğince azaltmak olduğunu ifade eden KAÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Virüs kökenli diğer hastalıklarda olduğu gibi suçiçeğinde de ilaç tedavisi mümkün değildir. Fakat kaşıntıyı azaltmak ya da hafife indirgemek amaçlı antihistamin içeren losyon, kremler ve şuruplar kullanılabilir. Tedavi evde mümkündür. Hastanın yatağı temiz tutulmalı çarşaf ve yastık kılıfları sürekli değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Ilık duş hastayı rahatlatabilir. Kaşıntının zarar vermemesi adına hastanın tırnakları törpülenmeli bebeklere ise eldiven giydirilmelidir. Hastanın giysileri de temiz tutulmalıdır. Özellikle iç çamaşırı gün içerisinde sürekli değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Hastalık bulaşıcıdır bu yüzden hastanın odasında çok fazla vakit geçirilmemelidir ve hasta dışarıya çıkarılmamalıdır."
Cihan