Su gibi aziz İstanbul...

İstanbul'da su ve su kültürünü anlatan ne varsa hepsi 'Âb-ı Hayat: Geçmişten Günümüze İstanbul'da Su ve Su Kültürü' sergisinde. 13 Mayıs'ta Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerle buluşan sergiyi 20 Temmuz'a kadar gezebilirsiniz.

Aslıhan Köşşekoğlu'nun haberi

İstanbul'da su ve su kültürü desek aklınıza neler gelir? Herhalde ilk olarak çeşmeleri sayarsınız. Öyle ki tarihi semtlerde adım başı gördüğümüz Osmanlı dönemine ait birbirinden güzel çeşmeler, İstanbul'un su kültürünün kamusal ya da özel her alanda nasıl hayat bulduğunun en güzel göstergesidir. İstanbul'da su kültürüne ait diğer parçalar konusunda size daha fazla yormayalım ve bu kültürü tastamam yansıtan bir sergiden bahsedelim. Adell Armatür ve Vana Fabrikaları AŞ ve Türk İslam Eserleri Müzesi'nin ortak çalışması olan 'Âb-ı Hayat: Geçmişten Günümüze İstanbul'da Su ve Su Kültürü' sergisi geçtiğimiz perşembe günü Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde kepılarını sanatseverlere açtı. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da sergiye destek veriyor. Sergilenenler arasında tarihi musluklar, ibrikler, su maşrapaları, seyahat bardakları, su tasları, hamam kültürüne ilişkin peşkirler, havlular, sabunluklar, gümüş kaplamalı nalınlar ve daha birçok eser var. Türk İslam Eserleri Müzesi'nin envanterinde olan anıtsal çeşmeler, fermanlar, su konulu beratlar ve su yolları haritaları da ilk defa bu sergide teşhir ediliyor. Ayrıca tuğrası İkinci Mahmut tarafından yapılan bir anıtsal çeşme de sergilenen eserler arasında. Adell Armatür'e ait 150 parçalık koleksiyonun sahibi aynı zamanda Adell Armatür Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ercan Topçu, bu anıtsal çeşmenin müzelerin depolarında harap bir şekilde beklediğini, sergi nedeniyle kendilerinin restore edip hem müzeye hem de İstanbul halkına kazandırdıklarını söylüyor. Sergiyi Türk İslam Eserleri Müzesi'nde 14 Mayıs-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

***

Kazancımız, tarihî çeşmeleri restore ettirmek

Dr. Ercan Topçu: Var olan koleksiyon merakımı zaman içerisinde suyla buluşturarak su konulu eserler toplamaya başladım. Zaman içerisinde de Türk İslam Eserleri Müzesi'ne başvurduk, koleksiyonumuzu tescil ettirdik. İstanbul 2010 başkenti olduğu bir dönemde bu konuyu açtık ve beraber bir sergi gerçekleştirdik. Bu serginin diğerlerinden farklı bir misyonu var. Su üzerine nefis çeşmelerimizi restore ettirdik ve onları ayaklandırdık. Bu bizim için en önemli kazanç. Bir diğer kazanç da bize koleksiyonumuzu teşhir etme, sergileme fırsatı verdi.

***

Eserlerin geleceğe taşınmasında emeğimiz olacaksa ne mutlu

Seracettin Şahin (Türk İslam Eserleri Müdürü): 2010 İstanbul Avrupa Avrupa Kültür Başkenti kapsamında ne yapabiliriz diye zaten düşünüyorduk. Adell Armatür'den gelen teklifi değerlendirdik ve elimizdeki eserlerle onlara destek verdik, bu çalışma ortaya çıktı. Bu eserlerin geleceğe ulaştırılmasında bir emeğimiz olacaksa ne mutlu bize.
Zaman
 

Edebiyat Haberleri