Araştırmacılar demir yağmurlarının yağdığı düşünülen uzak ve sıradışı bir gezegen keşfetti.
Bir tarafının mütemadiyen gündüzü yaşadığı gezegende sıcaklıklar 2 bin 400 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Bu da yüzeydeki metallerin buharlaşmasına neden oluyor.
Fakat bu buharlaşmış metal daha sonra kuvvetli rüzgarlarla gezegenin kalıcı olarak geceyi yaşayan ve çok daha soğuk olan tarafına taşınıyor. Orada, demir buharı soğuyor ve daha sonra yoğunlaşarak yüzeye düşen demir damlacıklarına dönüşüyor.
Bu egzotik ötegezegeni keşfeden çalışmaya İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden Profesör David Ehrenreich öncülük etti. Ehrenreich "Gezegende akşamları yağmur yağdığını söyleyebiliriz ama yağan şey demir oluyor" ifadelerini kullandı.
WASP-76b olarak bilinen gezegen 640 ışık yılı uzakta ve Pisces (Balıklar) takımyıldızında yer alıyor.
Bu fazlasıyla olağandışı ortam gezegenin "gündüz tarafı"nın her daim ana yıldızına dönük olmasından kaynaklanıyor; "gece" tarafındaysa bitmez karanlık mevcut. Ay'ımız gibi bu gezegende de kütleçekim kilidi görülüyor, yıldızının etrafında dönerken eş zamanlı olarak kendi ekseni etrafında da dönüyor.
Gezegenin gündüz tarafı yıldızından,bizim Dünya'da aldığımızdan binlerce kat daha fazla radyasyon alıyor. Isı molekülleri atomlarına ayrılmaya zorluyor ve atmosfere buharlaşmış metal gönderiyor.
Bilim adamlarına göre iki taraf arasındaki sıcaklık farkı, rüzgarın gezegenin etrafında hızla esmesine ve demir buharının sıcak taraftan soğuk tarafa taşınıp yağmur olarak düşmesine neden oluyor.
Farklı sıcaklıkların yanı sıra, iki tarafın farklı kimyaları var. Gökbilimciler gezegeni Çok Büyük Teleskop (Very Large Telescope) üzerinde bulunan ESPRESSO aracını kullanarak inceleyebildi ve gezegenin iki tarafı arasında belirgin farklılıklar gözlemledi.
Independent Türkçe