Afrika'ya özgü Matabele karıncaları, zaman zaman termitler tarafından saldırıya uğrayarak zarar gören bir türdür. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalarda Matabele karıncalarının saldırıya uğradıktan sonra yaşadıkları yeri değiştirdikleri ortaya çıkmıştı. Bu bile şaşırtıcı bir olayken yeni keşfedilen bir durum, karıncaların gerçekten gelişmiş canlılar olduğunu ortaya koydu.
Birbirlerini tedavi ediyorlar
Bu karıncaların ve termitlerin savaş yaptığı alanları inceleyen uzman Erik Frank, saldırı bittikten sonra karıncaların birbirlerini tedavi etmeye çalıştıklarını gözlemledi. Saldırı bittikten sonra yuvalarına geri dönen karıncalar, yaralanan karıncayı sistematik bir şekilde sırtüstü yatırıp, yaralanan bölgeyi 4 dakika boyunca yalayarak tedavi etmeye çalışıyor. Aynı zamanda yaralı bacağı da havada tutmaya çalışan karıncaların bu eylemi tıpkı bir doktoru andırıyor.
Bu ilk yardım eylemi, insanlar dışında sağlık uygulamasını böylesine sistematik bir şekilde yapan ilk kayıt olarak tarihe geçti. Frank ve arkadaşlarının bir dergide yayınladıkları makalede "Böylesine bir ilk yardım uygulamasını ilk defa görüyorum. İnsan dışında hiçbir varlığın böyle sistematik bir tedavi şekli uygulayacağına ihtimal vermezdim." sözleri geçti.
Yaralı arkadaşı olduğunu anlayan karınca sinyal veriyor
Frank, araştırma yapmak için bir laboratuvarda ortam hazırladı. İçine yapay karınca yuvaları yerleştirdiği ortamda bulunan mini kameralar, hareketi algılıyordu. Karıncaları izlemeye başlayan Frank, ilginç görüntüler kaydetti. Yaralı arkadaşı olduğunu anlayan karınca sinyal vererek, yaralı sayısının en az 2 katı kadar sağlam karınca çağırıyordu.
Deneysel olarak yaralanan ve müdahale edilmeyen karıncaların yüzde 80'i 24 saat içinde ölüyordu. Ancak karıncalar tarafından ilk yardım uygulanan karıncaların sadece yüzde 10'u ölmüştü. Bu büyük bir başarıydı. Daha sonra yaralı karıncaları müdahale etmeden steril bir ortama taşıyan deney ekibi, karıncaların yine ölmediklerini gözlemledi. Yani ölüm nedeni enfeksiyon olabilirdi ve karıncaların bu "yalama" ile yaptıkları ilk yardım işlevi, yaranın enfeksiyon kapmamasını sağlıyordu.
Hayvanların çoğu kendi yaralarını tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Ancak bir başkasını tedavi etmek çok zor rastlanan bir durum. Bu karıncaların yaptığı sistematik ve işe yarayan ilk yardım ise tarihte ilk olarak görülüyor.
Kaynak: Webtekno-Hakan Akkır