Suça itilen çocuklar, mağdur edilmemeli

Kantaş: Suça sürüklenen çocukların toplumla bütünleşmesi sağlanmalı

Mehmet Gökçe'nin haberi   
 

 
Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nca başlatılan 'Türk Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar ve Mağdurlarla İlgili Çalışmaların Geliştirilmesi Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

Diyarbakır Adliye Sarayı Toplantı Salonu'ndaki etkinlikte konuşan Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Daire Başkanı İsmail Kantaş, yeni bir sistem olarak hapis cezasına alternatif tedbirler getirildiğini dile getirdi.

Türkiye'de sayıları her geçen gün artan suça sürüklenen çocukların toplumla bütünleştirilerek, rehabilitasyonun sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılmasına işaret eden Kantaş, şöyle konuştu:

"Çocuk konusu, tüm dünyanın üzerinde durduğu bir konu. Projeye ailelerden başlamak üzere, eğitim, sağlık ve sivil toplum işbirliği ile bu sorun çözülür. Çocuklara suçlu çocuk dememeliyiz. Çünkü onlar suça itilmiş çocuklar. Devlet nasıl sanığın korunması için nasıl seferber oluyorsa, mağdurunda tüm çıkarlarını gözetmeli ve korumalı. Bu konuda mağdura yardım etmeli."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da Denetimli Serbestlik konusunda önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Toplantının amacının, çocuk mağdurlarla ilgili farkındalık olduğunu belirten Kavak, 'Denetimli Serbestlik Uygulaması'nın Türkiye'de 2006 yılından itibaren başladığını aktardı. Daha önce sistematik olmayan bir tarzda hürriyeti bağlayıcı cezalara alternatif cezaların infaz şekilleri olduğunu ifade eden Kavak, "Şimdi yeni kurulan bu sistemle kurum hem sistematize edildi, hem daha disiplinli çalışmaya hem de kurumlaşmış bir hale getirildi. 5 yıllık bir süre içinde bu kadar büyük bir başarı sağlanacağını beklemiyordum. Önemli bir mesafe kat ettik." dedi.

AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Mary Anne Mcfarlane ise projenin amacının, denetimli serbestlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, suçtan zarar görenlerin rehabilitasyonu ve suça sürüklenen çocukların yeniden suç işlemesinin önlenmesi olduğunu kaydetti.

Mcfarlane, Türkiye'nin dünyada ulusal denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında mağdurlara yönelik ulusal müdahale hizmeti geliştiren ve sağlayan tek ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, Adalet Komisyonu Başkanı Abdurrahman Kavun, kamu ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Aile Haberleri