Sudan'da 3 gün Risale-i Nur konuşuldu

Sudan’ın başkenti Hartum'da 16-18 Şubat tarihleri arasında Risale-i Nur ve Bediüzzaman hakkında konferans ve seminerler yapıldı

(Etkinliklerden fotoğraflar için TIKLAYINIZ)

Sudan’ın başkenti Hartum'da 16-18 Şubat 2010 tarihleri arasında çeşitli üniversitelerde ve düşünce kuruluşlarında Risale-i Nur ve Bediüzzaman hakkında konferans ve seminerler yapıldı. 17 Şubat Çarşamba günü Sudan’ın en eski üniversitelerinden biri olan Hartum Üniversitesi'nce düzenlenen uluslararası konferans vesilesi ile bu ülkeye gelen akademisyenler, farklı üniversite ve araştırma merkezleri tarafından da davet edilerek Risale-i Nurlar üzerine çeşitli toplantılar yaptılar.

Heyet, 16 Şubat Salı günü Afrika Üniversitesi rektörlüğünce karşılandı ve üniversitenin üst yönetimi ile uzun görüşmelerde bulundu. Said Nursi ve Risale-i Nurlar üzerine geleceğe yönelik ne tür ilmî-akademik çalışmalar yapılabileceği hususunda görüşmeler yapıldı. Daha sonra 68 kadar ülkeden 6000 civarında öğrencisi bulunan Afrika Üniversitesi'nin araştırma merkezinde bir panel yapıldı. 1000 kadar öğrencisi bulunan araştırma merkezinde mastır ve doktora öğrencilerine hitaben yapılan panel yaklaşık 2 saat sürdü. Said Nursi’nin fikir ve düşüncelerinin ele alındığı panel, katılımcı gençlerin sorduğu sorularla fevkalade verimli bir şekilde neticelendi.

17 Şubat Çarşamba günü Hartum Üniversitesi konferans salonunda geniş bir dinleyici topluluğunun katılımıyla konferansın açılışı yapıldı. "Said Nursi ve Risale-i Nurların Çağdaş İslam Düşüncesindeki Yeri" konulu konferansta, açılış oturumu ve tebliğlerin yer aldığı iki oturum olmak üzere toplam üç oturum yapıldı. Ayrıca konferans salonu girişinde bir de kitap sergisi gerçekleştirildi. Bu sergide başta Arapça olmak üzere İngilizce ve diğer dillerde kitaplar sergilendi.

AÇILIŞ OTURUMU:

Konferansın açılışında Sudan Eğitim Bakanı İbrahim Ahmet Ömer, Üniversite Rektörü Mustafa İdris El-Beşir, bu konferansa katılmak maksadıyla Sudan’a gelen Filistin Müftüsü Dr. Teysir Et-temimi, Afrika Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi dekanı, İstanbul İlim ve Kültür Vakfını temsilen hazır bulunan Prof. Dr. Faris Kaya ve konferans organizasyon başkanı Profesör Tariq Nur birer konuşma yaptılar.

Prof. Tariq Nur, niçin Risaleler üzerine böyle bir toplantıyı düzenlediklerine değindi ve bundan sonra da belirli aralıklarla, Risalelerin bölge insanı tarafından daha iyi anlaşılması için bu toplantılara devam edileceğini sözlerine ekledi.

Filistin Baş Kadısı Dr. Teysir Et-temimi yaptığı konuşmada: “Bediuzzaman, Kur’anî meseleleri kevnî meselelerle birleştirmiştir. Böyle yapması da gerekiyordu çünkü merkez-i hilafette yetişmiş bir alimdi. Böyle yapmakla ilim ve marifet kazanmamızı temin etti, bizleri kevnî ilmin etrafında topladı ve cehaletten gelen ihtilafı yok etti. Bediüzzaman, ümmet-i İslamiye’yi manevi tahribatlardan muhafaza etmiştir, İslam âlemindeki birlik ve beraberlik ise Bediüüzaman'ın yaptığı gibi; ancak Kur’anî meselelerde derinleşmekle temin edilebilir." diye görüşlerini bildirdi.

Afrika Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa İdris El-Beşir: "Cenab-ı Hakk, Türkiye’de manevî tahribata karşı manevî tamirat için, bir müceddid-i din olarak Said Nursi’yi ülkenin imdadına göndermiştir. Bu yönüyle onun eserleri olan Risalelerin bizim üniversitelerimizce ciddi bir şekilde okunup anlaşılması lazım." dedi.

Bütün "Risale-i Nur talebelerini selamlayarak konuşmama başlıyorum" diyen Eğitim bakanı, çağımızın İslam çağı olacağını ve Risale-i Nur'un bunda büyük rolü olacağını söyledi ve konuşmasına, "Bediüzzaman'ı ne belalar, ne hapisler, ne de onca baskı ve zulüm durduramamıştır. Böyle bir sempozyumda, işte böylesine cihanşümul boyutları olan bir şahsın fikirlerini tartışmaya açtığı için Hartum Üniversitesini tebrik ediyorum. İslam dünyası bu ve benzeri buluşmalara muhtaçtır. Bu tür toplantılar bize yol gösterici olacaktır. Bu bağlamda en güzel örnek Türkiye'dir." diyerek devam etti.

BİRİNCİ OTURUM:

Oturum başkanlığını Afrika Üniversitesi Felsefe bölümü başkanı Prof. Dr. İsmet Mahmud'un yaptığı bu oturumda Bediüzzaman'ın hayatı ve eserleri kısaca ele alındı.

İlk konuşmacı Prof. Dr. Mubarek Hüseyin "Yörenin oğlu ve Zamanın Bedii" başlığı ile çok veciz bir tebliğ sundu. Konuşmasında "Nursi ne söylemişse mutlaka onu yaşamıştır, yaşamadığını eserlerine kesinlikle almamıştır. Bunun en güzel örneği, onun İktisat Risalesi'ni harfiyyen yaşamasıdır. Zaten o, 'Ben yaşamadığımı yazmadım.' demiştir." diyerek takdirlerini beyan etti.

Daha sonra Prof. Dr. Faris Kaya, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını ve eserlerinin mahiyetini kısaca özetleyen bir konuşma yaptı.

Dr. Hasan Abdullah da Nursi'nin Risale-i Nur'da izlemiş olduğu metodu anlattı. Sunduğu mükemmel tebliğde "Nursi bize Kur'an'ı, kainat kitabi ile nasıl okuyacağımızı öğretti." dedi.

Nur Risaleleri'ni okumaya yeni başlayan; 3 aylık bir okuyucu olan ve "Her akşam eşimle Risale okumadan uyumayız. Nur Risaleleri bizim hayatımızı değiştirdi; ondaki tadı, ondaki manevi havayı hiçbir eserde bulmak mümkün değil." diyen Dr. Iyad Fevzi Hamdan etkileyici bir tebliğ sundu. Tebliğinin başlığı "İmam Nursi'de İhlas" idi. Kendisi gibi öğretim üyesi olan eşi de kendisinden sonra bir tebliğ sundu.

Bu oturumun son konuşması ise ilahiyatçı Yazar Kenan Demirtaş'ın idi.

İKİNCİ OTURUM:

Oturum başkanlığını Dr. Umm Salamah Salih isimli bir bayan akademisyenin yaptığı ikinci oturumda ise aşağıdaki isimler birer tebliğ sundular.

Prof. Dr. Yunus Çengel: Risale-i Nur'un Metodu.

Prof. Dr. Mustafa Abdullah: Kur'an'ın insana tembih ve işaretleri.

Ali Katıöz: Nursi'nin Islah Metodu

Dr. Feyroz Osman Salih: İktisad Risalesi'nin Ahlak ve Ruh Terbiyesi Üzerindeki Etkileri

Risaleleri Arapça'ya tercüme eden İhsan Kasım ise Bediüzzaman'ın Kur'an'ı tefsir metodu üzerinde durdu.

Son olarak Dr. Muhammed Mustafa Salih'in sunumunu yaptığı "Nursi'nin İlim Teorisi" başlıklı tebliği ile oturumlar da bitmiş oldu.

Gerek açılış ve gerekse tebliğlerin sunulduğu oturumlar, Hartum'da bulunan 10 kadar üniversiteden gelen akademisyenlerce ilgi ile izlendi.

Konferans için Hartum'da bulunan ilim ehli, 18 Şubat Perşembe günü şehirdeki muhtelif ilim ve araştırma merkezleri tarafından davet edildi. İlk olarak saat 11.00-13.00 arası Fikir ve Düşünce Adamları Derneği'ne gidildi; iki saati aşkın bir süre heyet üyelerince sunumlar yapıldı ve sorulara cevaplar verildi. Yaklaşık 100 kadar fikir adamı ve ilim erbabı iştirak etti. Yine aynı gün saat 15.00-17.00 arası İlmî Aydınlanma Merkezi adlı bir fikir kulübünde sunumlar yapıldı, merakla sorulan suallere cevaplar verildi ve geleceğe yönelik ortak projeler üzerinde duruldu. Daha sonra Mütevellî Camii'nde kılınan akşam namazı sonrası İhsan Kasım, 500 kişiyi aşkın bir cemaate 20 dakikalık bir konuşma yaparak Nur Risalelerinin mahiyetini anlattı.

Heyetin son durağı ise, Cumhurbaşkanı yardımcısı Gazi Selahattin’in evi oldu. Sudan konferansı onuruna bir yemek veren Cumhurbaşkanı yardımcısı Selahattin, muhtelif üniversitelerden 150 kişilik bir grubu, sempozyum delegasyonu ile evinde ağırladı. Yemeğe katılan çok sayıda ilim ehli arasında yine uzun saatler süren Risaleler Ve Bediüzzaman sohbetleri devam etti. Davetliler arasında bulunan İhsan Kasım Es-salihi'nin Risalelerin mahiyetini anlatan veciz konuşmasından sonra yemeğe katılan birçok akademisyen söz aldı. Bu arada toplantıya katılan eski eğitim bakanlarından ve ev sahibesi olan Selahattin hanım yaptığı konuşmada; "Bizi ve çocuklarımızı siber tehlikeden ancak Risale-i Nur gibi bir eser kurtarabilir, acilen bunların bir şekilde hayata aksetmesini temin etmemiz gerekiyor." dedi.

www.barlaplatformu.org


 

Nur Talebeleri Haberleri