Şükür Risalesi Çalıştayı

Kadir AYTAR

Risale Akademi, 1 Mart 2014 Cumartesi günü Şükür Risalesi Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda Şükür Risalesinde bulunan konular anlatıldı ve tartışıldı.

Konuşmacı Bestami Sait Çiftçi, “Şükrün Günlük Hayatımıza Yansımaları…” başlıklı sunumunda; Kur’an “Elhamdü lillahi Rabbi’l-âlemin” diye hamdle başladığını, hamdin yalnızca Allah’a mahsus bir kavram olduğunu, Risale-i Nur mesleğinde şükrün esas olduğunu, “Kalu bela” dediğimiz zaman şükürle ilişkimizin kurulduğunu,  şükrün Rabbimiz ile olan bağımızı pekiştirdiğini, Ramazan orucunun hakiki, halis, azametli ve umumi bir şükrün anahtarı olduğunu, iman ve tevhit, Rahman, Rezzak, iktisat ve kanaat, sabır, rıza, hırs, zillet ve mahrumiyet kavramlarının şükürle ilişkili kavramlar olduğunu, en kapsamlı şükrün namaz olduğunu, teşekkür eden insanların daha iyimser olduklarını araştırmaların gösterdiğini, duanın teşekkürün anahtarı olduğunu ve günlük hayatta dua ve teşekkürü artırmamız gerektiğini vurgulamıştır.

Konuşmacı Cemil Kara da, yeryüzünün büyük bir sofra olduğunu, nimetlerin nereden geldiğini düşünmenin ve şükretmenin, rızka karşı iştiha duymanın bir ihtiyaç olduğunu,  nimetlere şükretmenin, iman farkındalığı sağladığını, Allah’a şirk koşmamanın, sevgi ile bağlanmanın, nimeti verene teslim olup itaat etmenin şükretmek olduğunu, şükrün nimeti arttırıp bereketlendirdiğini, bela ve musibetlere karşı sabretmenin şükretmek anlamına geldiğini, insana verilen maharet, irade, vicdan, kalp gibi duyguların kendilerine mahsus şükürlerinin olduğunu, insan olarak da zemin yüzündeki bütün varlıkların yaptıkları takdisat ve tesbihatı, Allah’ı kusurdan, aczden,  şerikten takdis ve tahmid ederek külli bir dua etmemiz gerektiğini ifade etmiştir.

Eğitimci-Yazar Mehmet EVREN; “Kâinat ağacının en mühim meyvesi şükürdür”, Eğitimci Esat Akbal; “Şükür Eğitimi” Eğitimci-Yazar Canet Kutlu; “Ramazan, İktisad, Şükür Risaleleri perspektifinden: İnsan ve Şükür” başlıklı tebliğleri ile çalıştaya katkıda bulunmuşlardır.

Müzakere kısmında ise; dua, toplumsal şükür, ülfet, bireyin farkındalığı, eğitim, affetmek, akıl, kalp ve mide daireleri, acz ve fakr, müsibet, esma, hukuk, tevekkül, sırat-ı müstakim, ruh, faaliyet, hayal, hakikat, istiğna, fıtrat, sabır, iktisat, sadaka, müsbet hareket, kanaat, rıza, zillet, mahrumiyet gibi kavramların şükürle doğrudan ilişkili olduğu ve bu konuların ayrı başlıklar altında çalışılması gerektiği hususları müzakere edilmiştir.

Cenab-ı Hak tarafından sayısız nimetlere gark olduğunuz inkâr edilemez. Bu nimetlere karşı şükretmek de insanın birinci derecede borcudur. Bu borcun mahdut birkaç kelime ile geçiştirilerek, baştan savma bir şekilde ödenmesi mümkün değildir. Bediüzzaman Hazretleri, bu sonsuz nimetlere karşı nasıl bir külli dua edilir bizlere gösteriyor.

Bizlere nimetlerin kıymetlerini en iyi bir şekilde ihsas ettiren Ramazan orucudur.  Bediüzzaman, Ramazan orucunun şükrün anahtarı olduğunu belirtiyor. Ayrıca namazın külli bir dua olduğuna işaret ettiği gibi, neleri ihtiva ettiğini de gözler önüne seriyor:

“Lakin bedeni ibadet ve taatlerden namazın tahsisi, namazın bütün hasenata fihrist ve örnek olduğuna işarettir. Evet, nasıl ki Fatiha Kur'an'a, insan kâinata fihristedir; namaz da hasenata fihristedir. Çünkü namaz; savm, hac, zekât ve sair hakikatleri havi olduğu gibi, idrakli ve idraksiz mahlûkatın ihtiyari ve fıtri ibadetlerinin nümunelerine de şamildir. Mesela secdede, rükûda, kıyamda olan melaikenin ibadetlerini, hem taş, ağaç ve hayvanların o ibadetlere benzeyen durumlarını andıran bir ibadettir.” (İşaratü’l-İ’caz, 46)

İnsan nasıl bir varlık olduğunun şuuruna varmalı, sorumluluğunu bilmeli ve ona göre külli bir dua ile bi-hakkın vazifesini yerine getirmelidir. İnsan namaz ile bütün mahlûkatın lisan-ı halleri ile yaptıkları tesbih ve hamdleri Cenab-ı Hakka takdim ederek külli bir dua ve külli bir şükür yapmalıdır. Allah’ın emirlerine itaat etmek ve nehiylerinden kaçınmak da şükürden başka bir şey değildir.   

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.