İstanbul’un simge yapılarından sayılan ve 1551-1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman adına inşa edilen caminin son restorasyon 2007-2013 yılları arasında iki etap halinde gerçekleştirilmişti. Ancak geçtiğimiz gün Süleymaniye Camii’nin dördüncü minaresindeki birinci şerefe ile avludaki bazı sütunlarda çatlaklar ile kırılmalar olduğu anlaşıldı. Fotoğraf sanatçısı Metin B. Demirel tarafından Milliyet için görüntülenen hasarlı kısımlar, “Olası büyük depremde çatlaklar ayakta kalabilir mi?” sorusunu da gündeme getirirken, restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ise ortaya çıkan görüntüler için “Mimar Sinan’ın eşsiz eserine yönelik yakın zamanda restorasyon çalışması yapılmıştı. İstanbul başta olmak üzere kadim kentlerimizdeki tarihi eserlerin korunması için bakım, onarım ekipleri ve bir denetim mekanizması kurulması gerekiyor. Süleymaniye Camii gibi tarihi eserlerimiz, her yıl tepeden tırnağa kontrol edilerek, olası hasar veya aksaklıklar tespit edilerek anında müdahale edilmeli” dedi.
‘VAHİM VE ÜZÜCÜ’
Minare şerefesi ile avlu sütunlarındaki görüntüleri de yorumlayan Prof. Dr. Ahunbay, “Bu eserin hasarlı olduğunu değil ancak bakımsızlık sorununa işaret eder. Süleymaniye Camii, 2 bin yıllık antik taş ve kalıntılarla inşa edilen bir yapı. Böylesi bir yapının her yıl çok kapsamlı denetlenerek kontrol edilmesi gerekir. Süleymaniye Camii, Dünya Miras listesinde olan bir yapı olarak gözümüz gibi korumamız gereken bir eser. Olası çatlak ve hasarların tespiti için sadece görünen kısımlar değil, bodrum katlarından, kubbe kısmına kadar her bölüm detaylı olarak incelenerek raporlanmalı.
Vakıflar ve İBB ortaklığında sürekli bakım ekipleri oluşturularak, eşsiz eserlerimizi gece, gündüz incelenmeli. Mimar Sinan’ın ‘kalfalık eserim’ dediği Süleymaniye’deki lokal çatlak ve hasarlar oldukça vahim ve üzücü” diye konuştu.
‘İLK KEZ BU KADAR BAKIMSIZ GÖRDÜM’
Süleymaniye Camii’nin şerefe ve avlu sütunundaki çatlakları Milliyet için görüntüleyen fotoğraf sanatçısı Metin B. Demirel, “Özellikle de avludaki bazı sütunlar ile dördüncü minarenin birinci şerefesindeki deformasyonlar açıkça göze çarpıyor. Bu çatlaklar caminin diğer kısımlarında da olabilir. İstanbul’da altı ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olursa, görüntülediğimiz hasar oluşan kısımların çökmesinden endişeliyim. İstanbul’daki tarihi eserleri fotoğraflayan biri olarak Süleymaniye Camii’ni ilk kez bu kadar bakımsız gördüm” ifadelerini kullandı.
‘BİR AN ÖNCE GEREKLİ MÜDAHALE YAPILMALI’
Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin Süleymaniye Camii’nin İstanbul’un sembol tarihi eserlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Böylesi yapıların tıpkı İtalya’daki Kolezyum gibi, uzmanlar tarafından haftalık, aylık, altı aylık ve yıllık kontrollerini yapılmalı. Rutin kontrollerde tespit edilen aksaklık, hasar veya çatlaklara da gecikmeden uzmanlar eşliğinde gereken müdahale yapılmalı. Süleymaniye’de böylesi görüntüler üzüntü verici.
Milliyet