Sumo güreşçileri gibi besleniyoruz

Genelde zayıf ve ufak-tefek olarak bildiğimiz Japonlardan nasıl 150-320 kiloluk sumo güreşçilerinin çıktığı merak konusudur

Serhat Şeftali'nin haberi

Aslında hayatlarına normal bir insan olarak başlayan bu insanların kilolu hale gelmesi hayat düzeni ve beslenmeleriyle ilgilidir.

Peki hayatında belki hiç sumo güreşçisi görmemiş bizlerin, bu insanların beslenme düzeniyle ne ilgimiz olabilir? Aldığımız kiloların sırrı belki de sumo güreşçileri gibi beslenmemizden ve onlar gibi yaşamamızdan kaynaklanıyor.

Türk Japon Vakfı'ndan Mikiko Uehara, bir Japon'un sumo güreşçisi olabilmesi için 15 yaşında, 67 kg'da ve sağlıklı olması gerektiğini söylüyor. Sumo güreşçilerinin bizim beslenmemizle ilk benzerliği kahvaltıyı atlamalarında saklı. Saat 05.00 gibi kalkan güreşçiler beş saatlik yoğun bir egzersiz yapar. İlk yemeklerini ise saat 11.00-13.00 arası yer. Chanko-nabe adı verilen yemek proteince zengindir. İçinde deniz yosunu, palamut eti, lahana, pırasa, şiitake mantarı, fasulye filizi, tofu, çin makarnası, tavuk, domuz, somon, deniz tarağı, yumurta, pirinç ve soya sosu olan bir çorbadır bu. Yemeğin ardından birkaç saat uyunur. Ardından 19.00 civarında da akşam yemeğini yer ve akabinde uyurlar. Mikiko Uehara, alt düzeydekilerin günlük 4.000-4.500 kalori, üst seviyedekilerin ise 9 bin kalori aldıklarını belirtiyor.

Sumo güreşçilerinin yıllarca tekrarlanan bu beslenme düzeni onların sıra dışı kilo almalarını sağlar. Sumo diyeti normal insanların kilo almasıyla benzerlik gösterir. Bunların ilki güreşçilerin asla kahvaltı yapmamasıdır. Kahvaltıyı atlayarak çok yoğun bir idman yapmaları onların aşırı acıkmalarına sebep olur. Halbuki yapılan araştırmalar, kilo veren insanların düzenli kahvaltı yaptığını ortaya koyuyor. Bir başka önemli nokta ise sumo güreşçilerinin yemek yedikten sonra hemen uyumaları. Yedikten hemen sonra uyumanın kilo almak için emin bir yol olduğu ifade ediliyor.

Ultra Metabolizma kitabının yazarı Dr. Mark Hyman, Amerika'nın sumo diyeti yapan bir ülke olduğunu ifade ediyor. Hyman, "Kahvaltıyı atlamak ve uyumadan önce koca bir öğün yemek size tanıdık geliyor mu?" diye soruyor. Hyman, "Nadiren kahvaltı yapar, akşam eve geldiğimizde açlıktan ölüyor oluruz. Genelde ihtiyacımız olandan fazla yer, sonra da yatağa gideriz. Daha da kötüsü, yediğimiz yiyeceklerin sumo güreşçilerinin yediği kadar sağlıklı olmamasıdır." diyor. Mikiko Uehara, kilo aldırdığı için Japonya'da sumo güreşçisi olmak isteyenlerin az olduğunu ifade ediyor. Ortalama 60 yıl yaşayan sumo güreşçilerinde aşırı protein alımı nedeniyle en çok gut hastalığı görülüyormuş.

NE YAPALIM?

Her gün kahvaltı yapın. Kahvaltıyı ihmal etmeyin.

Gida ve kalori alımını gün içine yayın, dengeli beslenin.

Yemeğın ardından uyumadan önce en az 2-3 saat bekleyin.
Zaman

Aile Haberleri