Kafkasya genelinde Şii ve Sünni Müslümanların birlikte ibadet ettiği tek dini mekan olma özelliğine sahip caminin kapıları her mezhebe açık olmasıyla tanınıyor. Farklı mezheplere mensup Müslümanlar camide birlikte ibadet etme imkanı buluyor.
Kura Nehri yakınlarındaki cami, kırmızı tuğla kullanılarak farklı bir mimari tarzda inşa edilmesiyle de şehirdeki Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip. Cami, etrafındaki ahşap evlerle mimari açıdan uyum içinde görünüyor.
Camide aynı vakitte, aynı imamın arkasında namaz kılan Sünni ve Şiiler İslam dünyasına birlik mesajı veriyor. Secdegahında yüzlerin, kıblegahında kalplerin buluştuğu ve manevi huzuruyla ruhları birbirine perçinleyen "Çift Mihraplı Cami", Tiflis'te yerli ve yabancı ziyaretçilerin adeta uğrak noktası.
Cuma Mescidi İmamı Ramil Hüseyin Aliyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İslam dini kırıcı değil, kurucu bir dindir, İslamiyet savaş değil, barış dinidir" dedi.
Aliyev, "Ortadoğu'da Sünni ve Şiiler arasında siyasi ve toplumsal gerilimin yaşandığı bir dönemde Tiflis merkezinde bulunan ve Kafkas bölgesinde Şii ve Sünnilerin birlikte ibadet etmesi özelliğine sahip olan tek dini mekan olan Cuma Mescidi'nin varlığı ve cemaatinin birlikteliği dünya Müslümanları için örnektir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde din sebebiyle yürütülen çatışmaların aslında Müslümanlıkla hiç alakası olmadı ve yoktur" şeklinde konuştu.
"İslamiyeti lekeleyenleri kınıyoruz"
Müslümanların savaştan yana olmadığını belirten Aliyev, "Bazı insanlar İslamiyeti lekeleyerek teröre başvuruyor . Müslümanlar olarak bunu kınıyor, bunun olmaması için dua ediyoruz" diye konuştu.
Gürcistan'da üçyüzün üzerinde cami bulunuyor. Ülkede din işlerinden sorumlu kurumun son bir yılda 80 ibadet yerini cami olarak tanıması ve imamlara maaş bağlaması dikkati çekiyor.