Suriye ile tarihi beraberlik başlıyor

Suriye ve Türkiye'nin ortak bakanlar kurulu toplantısı 22 Aralık'ta Şam'da yapılacak


Seçkin Ergün'ün haberi

Türkiye, birbiri ardına attığı diplomatik adımlara bir yenisini daha ekliyor. Geçtiğimiz aylarda "Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık" ilan eden Türkiye ve Suriye, Şam'da ortak kabine toplantısı düzenleyecek. Ticaretten enerjiye, sağlıktan turizme, ticaretten ulaşıma pek çok alanda 40 başlıkta imza atılacak. Başbakan Erdoğan'ın 10 bakanla gideceği Şam'da, yakın zaman önce vizeleri kaldıran iki ülkenin sınır bölgesini kontrol eden harekat merkezleri arasında doğrudan telefon hattı kurulması da karara bağlanacak.

22 bakanla toplantı

Vizeleri karşılıklı olarak kaldırarak bir ilke imza atan Türkiye ile Suriye arasında oluşturulan Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi, ortak kabine toplantısı 22 Aralık'ta Suriye'nin başkenti Şam'da yapılacak. Başbakan Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Otri'nin başkanlığında yapılacak olan toplantıya Türkiye'den 10, Suriye'den ise 12 bakan katılacak. İki ülke bakanları, adeta tek devletmiş gibi tüm sorunları masaya yatıracak. Ziyaret sırasında daha önce uzlaşıya varılan siyasi, ekonomik, kültürel, askeri, sağlık ve turizm gibi birçok alanda 40 civarında anlaşma, protokol veya mutabakat zaptı imzalanacak. Başbakan Erdoğan, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşerek ikili ve bölgesel konuları masaya yatıracak.

İşte o anlaşmalar

İki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların konu başlıkları ise şöyle: Üniversiteler arasında öğrenci değişimi başlayacak, ortak yüksek lisans programları açılacak. Tren bağlantısı 2'den 3'e çıkarılacak. Hava kargosu yaygınlaşacak. İki ülke arasındaki tüm karayolları modernize edilerek hızlı ulaşım sağlanacak, Suriye ile Mersin arasında deniz taşımacılığı başlayacak. Akdeniz'de ortak tersane kurulacak. Suriye'ye giden su miktarı artırılacak, Halep'te dostluk barajı kurulacak. Sınır Ticaret Merkezleri'nin kurulması hızlandırılacak. Fiilen kapalı Mürşitpınar ve Ceylanpınar sınır kapıları açılacak. Diplomatlar karşılıklı olarak eğitilecek, herhangi bir ülkede elçisi bulunan taraf diğer tarafı temsil edecek, diğer ülkenin vatandaşlarının resmi işlemlerini yapacak. 2004 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması yenilenecek.

DOĞRUDAN TELEFON HATTI

Anlaşmalar çerçevesinde, Halep'te lojistik merkez oluşturulacak, buradan Arap dünyasına ortak ticari açılım yapılacak. Telekomünikasyon ve enerji konusunda ortak projeler artacak. İki ülke arasında askeri anlaşmalar geliştirilecek. İki ülkenin sınır bölgesini kontrol eden harekat merkezleri arasında doğrudan telefon hattı (kırmızı hat) kurulacak. Türkiye, tarım alanında Suriye'ye teknolojik destek verecek. TRT ile Suriye devlet televizyonu arasında işbirliği anlaşması imzalanacak.
Bugün

İslam Haberleri