Suriye, Ürdün ve Lübnanla vizesiz ticaret

Hükümetin komşularla ilişkileri geliştirici adımları meyvelerini vermeye başladı.

Bayram Kaya'nın haberi

15 bin üyesi bulunan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfedarasyonu (TUSKON) vizesiz ticaretin sunduğu fırsatları değerlendirmek için harekete geçti. Suriye, Lübnan ve Ürdün'den gelen heyetler, İstanbul'da yeni yol haritasını ele aldı.

Suriye, Lübnan ve Ürdün ile vizelerin kaldırılması üzerine harekete geçen işadamları, söz konusu ülkelerle ticaret hacmini artırmak için girişimlerini hızlandırdı. Ülke genelinde yaklaşık 15 bin üyesi bulunan, Türkiye'nin önde gelen iş örgütlerinden TUSKON, Ortadoğu'dan gelen işadamlarını Türk meslektaşlarıyla bir araya getirdi. TUSKON ile ticaret anlaşması imzalayan Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, ülkesinin Kanada ve Amerika ile serbest ticaret anlaşması yaptığını belirterek, "Türk işadamları da bizim üzerimizden hiçbir masraf yapmadan Kanada ve Amerika'ya mal satabilirler." çağrısında bulundu. TUSKON Başkanı Rızanur Meral de bu üç ülke ile Türkiye arasında yaklaşık 4,5 milyar dolarlık bir ticaret hacminin bulunduğunu, hedeflerinin bunu 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Ortadoğu'dan gelen işadamlarını İstanbul'da meslektaşlarıyla buluşturdu. Türk firmaları ile Suriye, Ürdün ve Lübnan şirketlerini bir araya getiren 3'üncü Türkiye-Ortadoğu Ticaret Köprüsü kapsamında yerli ve yabancı işadamları gıda, inşaat ve tekstil konularında iş görüşmelerinde bulundu. Zirve hakkında bilgi veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyon kapsamında 200 Türk işadamını Ürdün, Suriye ve Lübnanlı iş dünyası temsilcileriyle bir araya getirdiklerini söyledi. Bu üç ülke ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 4,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Meral, bu oranın Türkiye'nin toplam ticareti içinde yüzde 2,5'e denk geldiğini belirtti. Özellikle vizelerin kalkması ve serbest ticaret anlaşmalarıyla bu oranın 10 milyar dolara yükseleceğini ümit ettiklerini kaydeden TUSKON Başkanı, Türkiye ile Irak arasında önemli bir ivme yakalandığını, amaçlarının bunu Suriye, Ürdün ve Lübnan'a da taşımak olduğunu vurguladı. Özelikle Ortadoğu ülkelerinde tekstil, mobilya, gıda ve inşaat sektörünün çok revaçta olduğunun altını çizen Meral, günümüzde Ortadoğu pazarının Türkiye için çok önemli bir konuma geldiğini dile getirdi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI TİCARETİMİZE ÖNEMLİ ETKİ YAPTI

Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi de Türkiye ile Ürdün arasındaki ticari ilişkilerin çok eskiye dayandığına dikkat çekti. Özellikle Ürdün'ün Arap bölgesinin Türkiye ile daha yakın ilişkiler içinde olduğunu ifade eden Saifi, "Odamızın toplam 45 bin üyesi bulunuyor. Ürdün'ün en önemli işadamları ile Türkiye'ye geldik. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 80 milyon dolar. Bu rakam daha çok Türkiye'nin lehine gidiyor. Serbest ticaret anlaşması da ticaretimize olumlu etki yaptı. Biz Ürdün ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin kısa zaman içinde 300 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. TUSKON ile imzalayacağımız ticaret anlaşması da kısa sürede ikili işbirliklerini artıracaktır." ifadelerini kullandı. Ürdün'de 20'ye yakın Türk markasının da faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Ticaret Odası Başkanı, Ürdün'ün Türk işadamları için hem Arap hem de Amerika ve Kanada pazarına açılacak bir kapı olacağını açıkladı. Ürdün'ün Amerika ve Kanada ile serbest ticaret anlaşması bulunduğuna da dikkat çeken Saifi, Türk işadamlarının da bu ayrıcalıkları kullanıp, ürünlerini Ürdün üzerinden dünyaya pazarlayabileceğine işaret etti.

Dizilerdeki mücevher markalarını Ürdün'de görmek istiyoruz

Son dönemde Türk dizilerinin Ürdün'de çok popüler hale geldiğinin de altını çizen Riad Saifi, "Özellikle gençler Türk dizilerine büyük ilgi gösteriyor. Dizilerdeki tekstil ve mücevher markalarını Ürdün'de görmek istiyoruz." dedi. Ürdün'de alışveriş merkezi zinciri olan CTown Department Stores'un sahibi Jamal Abd-Elfattah Hammad ise bazı Türk markalarının bayiliğini de yaptığına değinerek, "Gümüş dizisinde oynayan Kıvanç Tatlıtuğ, bayiliğini yaptığım markalı ürünleri giyiyor diye satışlarda çok ciddi bir artış oldu. 1990 yılından bu yana sattığım marka, dizi gösterime girince gençler mağazaya akın etti." ifadelerini kullandı. Suriyeli gıda şirketi Hallak Sons'un sahibi Muhammed Hallak da Suriye'de enerji fiyatları ve işgücü ücretlerinin Türkiye'ye kıyasla çok daha uygun olduğunu söyledi. Yatırım ve işbirliği yapmak isteyen Türk yatırımcılara çağrıda bulunan Suriyeli işadamı, "Türkiye'yi kendimize çok yakın hissediyoruz. Artık bu yakınlığı çok daha somut işbirliklerine dönüştürmenin zamanı geldi. Türk şirketleri ile ortaklık kurabilmek için önce Türkçe öğrenmek istiyorum." dedi.
Türk okulları yatırımlar için çok önemli

Bunun yanında konuk işadamlarından ülkelerinde bulunan Türk okullarına övgü geldi. Türk okullarının Ürdün ile Türkiye arasındaki ticarette ciddi etkisinin olduğunu belirten Rrigher Horizons Academy Direktörü Rasmi Almallah, bu iletişimin daha da artırılması çağrısında bulundu. Almallah ayrıca iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasıyla ticari hacmin daha da artacağına vurgu yaptı.

Zaman
 

Ekonomi Haberleri