Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki gözlem heyetinin başkanı General Mood, ülkedeki şiddetin 'eşi görülmedik' bir seviyeye ulaştığını söyledi. 20 günden beri Şam'da mahsur kalan heyet, görevini yapamıyor.
Türkiye'nin bir jetinin Suriye tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında artan gerilimin Suriye'de yaşanan şiddeti bir nebze ikinci plana attığı bir dönemde, ülkedeki BM Gözlemci misyonunun şefi, ülkedeki şiddetin eşi görülmedik seviyelere ulaştığını söyledi. Norveçli Tümgeneral Robert Mood, Suriye'nin başkenti Şam'da gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının gözlem, tetkik ve rapor hazırlamalarını engellediğini vurgulayarak, BM ekiplerinin çalışmalarına yeniden başlayabilmesi için ateşkesin sağlanması gerektiğini kaydetti. BM'nin yaklaşık 300 kişiden müteşekkil gözlemci heyeti, BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın girişimiyle nisan ayında ilan edilen ateşkesi denetlemek üzere ülkeye gitmişti. Fakat ateşkesin fiili olarak sağlanamaması nedeniyle gözlemci misyonu 15 Haziran'da askıya alınmıştı. BM gözlemcileri o tarihten beri otellerinde mahsur kalmış durumda.
DUMA HAYALET ŞEHİR
Bir süre önce rejim güçleri tarafından muhaliflerin kontrolünden arındırılan Şam yakınlarındaki Duma şehrinin "hayalet şehre" dönüştüğü bildirildi. Suriye Genel Devrim Konseyi Duma medya sorumlusu Ebu Ahmed El Dumani, ordunun kentte gerçekleştirdikleri operasyonlarda, şehir merkezinde yoğun olarak rastgele açılan ateşte çok sayıda insanın öldüğünü ve yüzlerce kişinin de yaralandığını belirtti. Dumani, "Duma'da bir insanlık dramı yaşandı. Kentte açılan yoğun ateşte kuşlar dahi telef oldu. Baskınlar nedeniyle hiç kimse korkudan dışarı çıkamıyor." şeklinde konuştu. Yaralıların tutuklanma korkusuyla ne özel hastanelere ne de devlet hastanelerine götürüldüğünü aktaran Dumani, yaralı hastaların tutuklanıp sorgulanmadan cezaevlerine gönderildiğini, bu nedenle gizli olarak evlerinde tedavi edildiklerini ifade etti. Ülkede her gün onlarca kişinin öldürüldüğünü, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik ateşkes planının rejim tarafında uygulanmadığını ve gözlemcilerin şiddet olaylarını kendi gözleriyle gördüklerini dile getiren Dumani, ordunun, BM gözlemcilerinin kenti terk etmelerinin ardından ağır silahlarla saldırdığını ileri sürdü. 16 aydır devam eden çatışmalar ülkedeki günlük hayatı da durma noktasına getirdi. Görgü tanıkları, Uluslararası Şam Havaalanı'na giden Merci otoyolunda 1,5 kilometre arayla hem Esed güçlerinin hem de Özgür Suriye Ordusu'nun kontrol noktaları kurduğunu, muhaliflerin Şam'ın merkez mahallelerine doğru güçlerini artırdığını aktardı. Halep'te taksi ücretlerinin yakıt sıkıntısı ve güvenlik gerekçesiyle astronomik fiyatlara yükseldiğini belirten Ebu George adlı bir taksi şoförü de 10 gündür kentte akaryakıt sıkıntısı yaşandığını söyledi. Halep merkezinde lokanta işletmeciliği yapan Ebu Ali ise olaylar nedeniyle ticaretin durduğunu ifade etti.
Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Cenevre'de yapılan Suriye konulu uluslararası toplantının sonuç bildirisini memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Yapılan açıklamada, Suriye'nin toplantının nihai bildirisini ve özellikle Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün vurgulanmasını memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Açıklamada Rusya ve Çin'in tutumuna övgüler yağdırıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise katıldığı bir konferansta son günlerde gündeme gelen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e siyasi sığınma verecekleri iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Cihan