Suriyeli öğrenciler hayata hazırlanıyor

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler İstanbul'da 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde (GEM) eğitim ve öğretim alarak hayata hazırlanıyor.

Proje kapsamında açıklama yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, öğrenciler arasında en büyük problemin dil olduğunu söylüyor.

Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle yaşadıkları yeri terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler İstanbul'da toplam 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde (GEM) eğitim ve öğretim alarak hayata hazırlanıyor.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Suriye halkının ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle yakın coğrafyalara göç ettiğini anlattı. Suriye'den en büyük göçün Türkiye'ye olduğuna dikkati çeken Yelkenci, "Ülkemiz asırlar boyu sahip olunan kardeşlik kültürünü devam ettirmek adına Suriye'den gelen sığınmacılara kucak açtı." dedi.

Öğretmenleri de Suriyeli

Suriye'den gelen sığınmacıların ülkeye geldiklerinde birçok ihtiyaçları olduğunu ifade eden Yelkenci, özellikle çocuklar için eğitim ihtiyacının ortaya çıktığını dile getirdi. Suriyeli çocukların eğitimi konusunda bakanlığın hemen harekete geçtiğini vurgulayan Yelkenci, şöyle konuştu:

"Gereken hızlı mevzuat düzenlemeleri ile süreç planlandı. Bu noktada, Yabancı Öğrenci Bilgi Sistemi (YOBİS) ve Geçici Eğitim Merkezleri oluşturuldu. Başlarına koordinatör atanan GEM'leri bir okul gibi işlev görmek durumundaydılar. Burada öğretmen ihtiyacı vardı. Çocuklar Suriyeli olduğu için, öğretmenlerin de Suriyeli olması beklenirdi. Bu anlamda, Suriye'den gelen öğretmen yeterliliklerine sahip kişilerin seçimi için mülakat komisyonları oluşturuldu. Bu komisyonlarla beraber bu seçimler yapıldı. Öğretmenlerin çalışması gönüllülük esasına dayalı idi. Ancak bu arada UNICEF'le görüşme yapılarak bakanlığımız, İstanbul'daki Suriyeli öğretmenlere de 260 Dolar gibi bir destek sağlamış oldu. Bu çerçevede çalışmalar yürütüldü ve doğru bir zemine oturtuldu. Bu zemin üzerinde, çalışmalarımız yürüyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 30, belediyeler tarafından 43 olmak üzere toplam 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde 43 bin 780 Suriyeli öğrenciye ulaşıldı. İstanbul'da yaklaşık 44 bin öğrenci bu merkezlerde eğitim görüyor."

Başlıca sorunlar; dil, servis ve mekan

Bilinçlendirmenin önemli olduğundan bahseden Yelkenci, Suriye'de zorunlu eğitimin Türkiye'deki gibi 12 yıl olmadığını belirtti. Yelkenci, Suriye'de zorunlu eğitim çağı süresine bakıldığında, bu süreye tekabül eden nüfusun yaklaşık 75 bin olduğunu dile getirerek, gelecek yıl daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Suriyelilerin yoğun olarak göçtükleri ilçeler olduğunu aktaran Yelkenci, en önemli sorunun dil sorunu olduğunu dile getirdi. Öğrencilerle doğru iletişim kurabilmek açısından dil sorununun önemli olduğunu anlatan Yelkenci, diğer önemli sorunların servis ve mekan olduğunu vurguladı.

Nüfusun yoğun olduğu ilçelerde ikili öğretim yapıldığı için okulların kullanılamadığını söyleyen Yelkenci, şunları kaydetti:

"Burada sivil toplum kuruluşları ve belediyeler devreye giriyor. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eğitimin doğru mekanlarda sağlanması için çok yardımcı oluyor. Talim Terbiye Kurulu tarafından yapılmış bir programları da var. Bizim programla uyumlu olması için çocuklar ileride ilkokul 25 saat ortaokul ve lisede haftalık 30 saatten oluşan programlar var. Bu programlar içerisinde hem Arapça hem de Türkçe dersleri var. Programların sağlıklı yürütülebilmesi için dil sorunu karşımıza çıkıyor. Resmi rakamlara göre, 2.5 milyon Türkiye'ye gelen Suriyeli mülteci var. Akış devam ediyor. Zaman içinde de mevzuat düzenlemeleri ve pratik sorunlarla ilgili çözümleri de ortaya koyarak bir kardeşlik yaklaşımıyla samimiyetle gönülden, çocuklarımızın eğitim sorunlarını daha nitelikli bir şekilde çözmeye devam edeceğiz."

"İstanbul'da olmaktan mutluyum"

İstanbul'a sığınanlardan 7 yaşındaki Sendy Kuruş 3 kardeş olduğunu ifade etti. Kuruş, bir senedir İstanbul'da ailesiyle yaşadığını anlattı. Suriye'deki evini hatırlamadığını belirten Kuruş, "İstanbul'da olmaktan mutluyum." dedi.

11 yaşındaki Muhammed Tavuz da, İstanbul'da eğitimine devam eden Suriyeli öğrenciler arasında bulunuyor. Tavuz, "3 senedir İstanbul'da yaşıyorum. 2 kardeşiz. Annem ev hanımı babam elbise satıyor. Suriye Halep'ten savaş nedeniyle İstanbul'a sığındık. Burada eğitimime devam ediyorum. Türkçe, Arapça, Matematik, İngilizce öğreniyorum. Türkçe'yi öğrendim. Gelecekte Suriyeli kardeşlerime yardım etmek isterim. Onlara iş vermek isterim. Suriye'yi de özlüyorum, Türk arkadaşlarımı çok seviyorum." dedi.

"Türkiye bizi 2 defa kurtardı"

Fatih'te Geçici Eğitim Merkezi'nde İdareci ve Halkla İlişkiler Müdürü Suriyeli Ahmet El-Şeyh, savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye geldiklerini ve 3.5 yıldır burada yaşadıklarını söyledi. Suriyelilere hizmet vermek için okul açmak istediklerini anlatan El Şeyh, Suriyelilerin mağdur kalmaması için de eğitim almalarına izin verildiğini vurguladı.

El Şeyh, şunları söyledi:

"GEM'de, müfredatımız Suriye'de kullandığımız Arapça müfredat. Çocuklarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimize Türk okullarındaki gibi, Matematik, İngilizce, Coğrafya, Türkçe, Fizik, Kimya gibi tüm dersler veriliyor. Öğrencilerimiz arasında fakir ve yetim olanlar fazla. Bu çocuklarımızın ihtiyaçları oluyor. Eğitimin önemi, öğrencilerimiz Suriye'ye döndükleri zaman donanımlı olmaları gerekiyor. Hem Suriye hem Türkiye geleceği için eğitim verilmesi gerekiyor. Amacımız da ilerde resmi bir okul açmak. Suriyeli daha çok çocuğa eğitim ve hizmet etmek istiyoruz. Türkiye'ye de teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye bizi 2 defa kurtardı. Hem ölümden hem de cehaletten kurtarmış oldu."

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri