Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, az su tüketiminin depresyona neden olabileceğini söyledi. Susuzluğun beynin kimyasını bozduğunu ifade eden Tarhan, “Eğer yorgun uyanıyor ve güne sinirli devam ediyorsanız bu az su içtiğinizdendir” dedi. Yılın en sıcak günleri kapıda.Kavurucu sıcaklarda en çok ihtiyaç duyulan ise kuşkusuz su. Uzmanlar suyun faydalarını saymakla bitiremezken az tüketilmesi halinde bazı hastalıklara davetiye çıkaracağı yönünde de uyarıyor.
OKSİJENİN ORANI ÖNEMLİ
Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Nöropsikiyatri Hastanesi PsikiyatriUzmanı Prof.Dr.Nevzat Tarhan, depresyonile suyun yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi. Beyindeki su oranının az olmasının bazı duygusal sonuçlara neden olabileceğini ifade eden Tarhan, “Vücudumuzun yüzde 80’i sudur. Beyinde bu oranda daha yüksektir. Su az olduğunda beyine giden oksijen oranı bundan etkileniyor. Çünkü vücuda giren oksijenin yüzde 25’ini beyin kullanıyor. Vücutta oksijen düşerse beyin bundan 10 kat fazla etkileniyor. Böylece beynin asit baz dengesi aniden bozuluyor” dedi.
SİNİRLİ VE ENDİŞELİ YAPIYOR
Tarhan sözlerine şöyle devam etti: “Az su beynin kimyasını bozuyor. Böylece depresyon başlıyor. Yorgunluk hissi, enerji eksikliği, sinirli olma, endişeveuyku eğilimi gibi belirtiler depresyon işaretidir. Eğer sabahları yataktan kalkamayacak kadar kendinizi yorgun hissederseniz, bunun nedeni susuzluktur.”
Günde 1 buçuk litre su
Prof. Nevzat Tarhan, depresyondan korunmak için günde mutlaka ortalama 1 buçuk litre su içilmesini tavsiye ediyor. Tarhan, “Bazı kişilerde 1 buçuk litre, 3 litreye kadar da çıkabilir. Uzun süreli susuzluktan kaçınmalı. Su içmeme alışkanlığı olanlar gün içinde mutlaka sulu gıdalar tüketmeli. Ayrıca içilen suyun tuzlu ve tuzsuz olmasına dikkat edilmeli. Su ne tuzlu ne de tuzsuz olmalı” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan-Bugün