Taze peynirde görülmeyen bu tehlikenin süt ve süt ürünlerinden bulaştığı bildirildi.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, bakterilerin sebep olduğu Brucella'nın bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda (koyun, keçi, sığır, geyik gibi) hastalıklara sebep olur. İnsanlar bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanır. Brucella, insanlarda uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, terleme, eklem ağrısı, baş ağrısı, sırt ağrısı,
halsizlik, iştahsızlık ve gribe benzer birçok belirtilere sebep olur. İleri dönemlerde omurgayı, merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. En yaygın bulaşma yolu olan Brucella mikrobu ile bulaşık herhangi bir şeyi (süt ve süt ürünlerini) yemek veya içmekle, eğer sütler kaynatılmazsa sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır."
Brucella mikrobunun teneffüs edilmesiyle kesimhane ve laboratuvarda çalışan insanlara bu şekilde bulaşabileceğini anlatan Nacaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyle bulaşır. Kesimhane, et paketleme ve veterinerlik hizmetlerinde çalışanlar bu bulaşma yolu açısından risk altındadır. Ayrıca avcılar vurdukları mikroplu geyiği veya diğer vahşi hayvanları temizlerken cilt üzerindeki yaralardan Brucella mikrobunu alabilirler. İnsandan insana Brucellanın yayılması çok nadirdir. Anneler emzirme sırasında enfeksiyonu bebeklerine geçirebilirler. Ayrıca cinsel yolla bulaşmayla ilgili raporlar var. Cinsel yolla veya emzirme ile bulaşma açısından risk altındaki kişi ya da bebeğe Brucella tedavisi verilerek, bulaşma önlenir. Bu hastalar etkili bir antibiyotik tedavisi ile düzelirler. Brucellanın tedavisi bazen zor olabilir. Tedavi, tedaviye başlayış zamanına ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir."
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, brucellanın görülmeyen bir tehlike olduğunu ancak korunmak için bazı metotların uygulanabileceğini söyledi. "Pastörize edilmemiş süt ve bu sütten yapılmış peynir veya dondurma tüketilmemelidir" diyen Dr. Nacaroğlu, avcılar, çobanlar ve hayvanlar ile uğraşan insanların lastik eldiven giymesi gerektiğini söyledi. Peynir yapılırken sütün iyice kaynatılması gerektiğini anlatan Nacaroğlu, "Ayrıca, salamura peynirler 2-3 ay bekletildikten sonra tüketime sunulmalıdır.
Etler iyice pişirilmelidir" dedi. Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, eğer şüpheli bir ürün tüketimi yapıldıysa veya risk altında olan kişilerin ateş, terleme, eklem ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtileri görüldüğünde acilen aile hekimine müracaat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
beyazgazete