Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ruşina Doğan, hastanelerine astım ve bronşit rahatsızlığı nedeniyle başvuran hastaların önemli bölümünün köylerde yaşayan kadınlardan oluşmasının dikkatlerini çektiğini söyledi.
Hastalarla yaptıkları görüşmeler sonunda bu rahatsızlığa kırsal kesimde yaygın olarak kullanılan ekmek tandırlarının neden olduğu düşüncesine vardıklarını ifade eden Doğan, ''Kapalı ortamlardaki bu tandırlarda daha çok hayvan dışkısından yapılan tezekler yakılıyor. Köylü kadınların ortaya çıkan zararlı gaz ve dumandan etkilendiklerini düşünüyoruz'' dedi.
Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine bağlı köy ve beldelerde 30 yaş üstü kadınlarda solunum fonksiyon testi yapmaya karar verdiklerini ve çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
Sağlık taramasının iki ay boyunca sürdürüleceğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
''Kadınların çoğu zamanında doktora gidemiyor. Bu süreçte 2 bin kadın kontrolden geçirilecek. Kadınlarımız bazen etkisi sigaradan bile fazla olabilen tandır dumanının zararlarının pek farkında değil. Tandır dumanındaki zararlı gazlardan ekmek pişiren kadın direk etkileniyor. Yaptığımız taramada, kadınların belirli şikayetlerini dinleyeceğiz. Astım ya da bronşit olduğunu tespit ettiğimiz kadınları tedavi sürecinde yönlendireceğiz. Çalışma öncesinde tandır kullanan kadınlarda bu tezimizi güçlendiren bazı bulgulara rastladık.''
Bronşitin önemsenmesi ve tam anlamıyla bilinmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bronşit kalp yetmezliği, solunum yetmezliğine neden olabilir. Vücuttaki bütün organları etkileyebilir. Kadınların erkeklere göre daha fazla sıkıntılı olduğunu gözlemledik. Bölge halkında astıma yatkınlık görüyoruz. Bu nedenle tandır dumanı konusunda hassas olunması gerekiyor. Çünkü zararı uzun vadede farkına varılabiliyor. Kadınlar, yaptığı şeyin kendine ne kadar zararı olduğunu fark etmediği için bu konuda bilgilendirme çabasına girdik.''
Zaman