Üsküdar Üniversitesi tercih döneminde adaylara ufuk açıyor. Bu kapsamda adaylara yönelik önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı “Tercih buluşmaları” organize ediyor. Buluşmaların ilk ismi Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu.
Merkez Yerleşke Kitap Kafede gerçekleşen buluşmada aday öğrenciler ve aileleri ile bir araya gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 21’inci yüz yıl becerileri, meslek seçimi konularında önemli bilgiler paylaştı.
“Zamanın ruhunu ve şartlarını iyi bilmemiz önemli”
Geçmiş yıllara göre yeni sınav sisteminin daha çok benimsendiğini belirten Tarhan, gençlerin daha bilinçli olduğunu, ne okuyacaklarını belirlediklerini ve Z kuşağının bu konuda daha bilinçli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi:
“Zamanın ruhu diye bir kavram var. İlkbahardan sonra yaz gelecek ama insan ilkbahar geçsin istemiyor. Aynı şekilde kış mevsiminde ilkbahara girmek, evden çıkmak istemiyorum deyip aynı şartlarda devam ederse zamanı kaçırmış olur. Zamanın ruhu da mevsimler gibidir. Kişi yaşadığı mevsime uygun davranmak zorunda. Mevsimi değiştirmeye çalışırsa kendisi kaybeder. Onun için zamanın ruhunu ve şartlarını iyi bilmemiz önemli. Teknolojiyle barışık olmayan bir insan 21. Yüz yıl ruhunu kaçırır.”
Yenilik tecrübelerine açık değilse o kişi geri kalıyor
21. yüz yıl becerilerinin birincisinin yenilikçilik olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tarhan, “Kişinin yeniliğe açık olması önemli. Yenilik tecrübelerine açık değilse o kişi geri kalıyor. İkincisi girişimci olabilmesi. Girişimcilikten bahsedilen kişi bir şeye ilk adımını atarken daha iyisi nasıl olur diye düşünürse ancak girişimci olur. Daha iyisini yapmak gibi bir hedefinin olması lazım” şeklinde konuştu.
“Kişi seçeceği mesleği yüzde 51 oranında sevmeli”
Aday öğrencilere sevdiği mesleği seçmelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Tarhan, “Kişinin seçeceği mesleği yüzde 51 oranında sevmeli. Yüzde 51 seven üzerini arttırır. Ama yüzde 50’nin altındaysa, çıktığı zaman üzülecekse tercih listesine yazmasın o mesleği. Yirmi dört tane tercih hakkı var en sonuncusu bile çıkabilir. Keşke yazmasaydım dediği tercihi yazmasın, eksik yazsın ama onu yazmasın.” ifadelerini kullandı.
“Soru çözen değil, sorun çözen genç yetiştirmemiz gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un dediği gibi soru çözen değil, sorun çözen genç yetiştirmemiz gerekiyor. Matematiği, sosyali çözüyor ama ufak bir sorunla karşılaştığı zaman krize giriyor onun için soru değil sorun çözen bir gencin yetişmesi bu noktada önemli. Biz onun için bütün lisans ve ön lisans bölümlerinin müfredatına zorunlu olarak pozitif psikoloji dersini ekledik. 2013’te biz koyduk daha sonra 2015’te Harvard Üniversitesi, 2018’de Yale Üniversitesi koydu. Biz bununla birlikte yaşam becerilerini öğretmeye çalışıyoruz. Bu konuda ihtiyaç hisseden aileler ve öğrenciler içinde desteği gösteriyoruz” dedi.
Tarhan program sonrasında aday öğrenciler ve ailelerin sorularını da yanıtladı.
ÜHA