İmza töreninde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da hazır bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, gelişmeyi "Bölünmüşlüğün kara sayfasının geçtiğini ilan ediyoruz." diye yorumladı. Abbas, İsrail'e çağrıda bulunarak, barış ve yerleşim birimleri arasında seçim yapmasını istedi. Hamas lideri Halid Meşal de savaşlarının İsrail'le olduğunu, El Fetih ile aralarındaki anlaşmazlığın artık geride kaldığını ifade etti. İsrail ise anlaşmayı kınadığını duyurdu.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte taraflar kısa süre içinde teknokratlardan oluşan geçici bir hükümet oluşturacak. Hükümetin oluşmasından sonra da en geç bir yıl içinde yapılması kararlaştırılan seçimlerin kesin tarihi belirlenecek. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Gazze Şeridi'nde binlerce kişi, El Fetih ile Hamas arasındaki düşmanlığı sona erdiren anlaşmanın imzalanmasını kutlamaya başladı. Batı Şeria'da da çeşitli kentlerde gösteriler düzenlenirken, Hamas'ın El Aksa Televizyonu ilk kez Batı Şeria'nın Tulkarim kentinden yayın yapmaya başladı. Hamas da, 4 yılı aşkın sürenin sonunda, Batı Şeria'daki Filistin devlet televizyonunun Gazze'den yayın yapmasına izin verdi. Yayınla, ilk kez bir Hamas sözcüsü de Filistin televizyonuna konuk oldu. El Fetihli yöneticilerden, eski başmüzakereci Saib Erekat, birlik anlaşmasıyla ilgili olarak "Başarısız olmak diye bir lüksümüz, böyle bir ihtimal yok." dedi.
Filistin basını, anlaşmanın başarıyla uygulanabilmesini gözlemek amacıyla, Mısır istihbarat yetkililerinden General Muhammed İbrahim başkanlığında ve Arap Birliği ile çeşitli tarafların temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacağı bilgisini verdi. Çok sınırlı sayıda basının alındığı imza töreninde Türkiye ve Mısır, dışişleri bakanları düzeyinde temsil edilirken, Davutoğlu tören sonrasında Abbas ve Meşal'le ayaküstü ayrı ayrı görüşerek temennilerini iletti.
Uzmanlar, tarihî anlaşmanın Filistinliler arasındaki anlaşmazlıkları sona erdirmek için yolun başı olduğunu, bundan sonraki detaylarda sorun çıkmaması için tüm tarafların çok dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Filistinli taraflar yarından itibaren öncelikli olarak hükümetin teşekkülü konusunda bir araya gelecek. Özellikle başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı, hangi fraksiyona hangi bakanlıkların verileceği, İsrail ile görüşmeleri kimin yürüteceği de diğer çözülmesi gereken konular. Ayrıca Batı Şeria'da tutuklu bulunan Hamas mensuplarının ne kadarının siyasi tutuklu olduğu ve bunların kaçının serbest bırakılacağı, İsrail'in serbest bırakılacak kişilere yönelik tutumu da çözülmesi gereken önemli sorunlar arasında yer alıyor.
Bu arada seremoni sırasında taraflar arasında zaman zaman yaşanan küçük çaplı gerginliklerin, sürecin zorlu geçeceğinin işareti olduğu belirtiliyor. Seremoni sırasında önceki gün tarafların imza attığı dosya Devlet Başkanı Abbas'ın önüne konuldu ve Abbas ile Meşal'in seremonik de olsa yeniden imza atmamaları dikkat çekti.
İmza töreninde Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uzlaşmanın bölgede çok önemli sonuçlar meydana getireceğini söyledi. Türk gazetecilere tarihi imzayı değerlendiren Davutoğlu, "En önemli sonuç şüphesiz Filistinlilerin bundan sonra tek ses olmalarıdır." dedi. Uzlaşmanın bölgede başlayan demokratikleşme sürecine çok önemli katkılar meydana getireceğinin altını çizdi. Davutoğlu, Ortadoğu barış sürecinin de uzlaşmadan olumlu etkileneceğini belirtti. İsrail'e bir an önce barış masasına dönme çağrısında bulunan Bakan, ayrıca İsrail yönetiminin yerleşimci politikasını gözden geçirmesini istedi.
Filistinlileri uzlaştıran 2007 tarihli Mekke Anlaşması'na atıfta da bulunan Davutoğlu, "Umarım bu fırsat yine kaçmaz." diye konuştu.
Filistin konusunda yapılacak uluslararası konferansa Türkiye'nin ev sahipliği yapmasının istenmesinden büyük bir memnuniyet duyacaklarını anlattı. Eylül ayında BM'ye getirilecek Filistin'in tanınması önerisini destekleyeceklerini söyledi.
Zaman