Hazırlayan Ömer Çiftçi
RİSALEHABER- Uçmak ilk çağlardan beri insanoğlunun en büyük tutkularından biri olmuştur. Uçağın ilk icat olunduğu güne kadar pek çok bilgin ve zeki kimse bu tutkusu için büyük bedeller ödelmiştir.
Hazerfen Ahmet Çelebi bu konuda en bilinen örneklerden biridir. 1600’lü yılların ortasında yaşamış olan Hazerfen Ahmet Çelebi, Türk- İslam havacılığının başladığı nokta olarak anılır ve bugün adına İstanbul’da bir havaalanı da mevcuttur.
İslam tarihi açısından ilk uçma girişimi olarak bilinse de, İslam tarihindeki ilk uçma girişimi bu değildir.
Milattan sonra 800’lü yıllarda yaşamış olan Abbas İbni Firas, İslam tarihinin ve Dünyanın ilk uçma girişiminde bulunan İnsanı olarak kayda geçmiştir. Kendisi o dönem Endülüs Emevi Devletinin hüküm sürdüğü İspanya’nın Cordoba bölgesinde yaşamış bir İslam mucididir.
Tarihte bir süre de olsa uçabilmiş ilk insan olma özelliği bulunan Abbas İbni Firas, Kurduba (Cordoba) camii’nin minaresinden kendi yaptırdığı ve paraşüte benzediği söylenilen kanatlı, tutmaçlı bir icat ile atlamıştır. Uçuş girişimi başarısız olsa da, tarihin bir süre de olsa havada kalabilen, yani teknik olarak uçabilen ilk insanı olarak tarihe geçmiştir.
Abbas İbni Firas’ın Dünya tarihine katkıları sadece bununla da sınırlı değildir. Kendisi Cam sanayinin öncüsüdür ve pek çok İslami tarih kaynağında “gözlüğün” mucidi olarak geçer.
İbni Firas’ın o dönem bir “su saati” icat ettiği söylense de, bu konuda yeterli kaynağa da ulaşılamamıştır.