Tarihte bugün

Ayasofya Camii bugün müze oluyor, Türkçe ezan uygulaması ise bugün halk tarafından protesto ediliyor.

Tarih dosyasının 'tarihte bugün' bölümünde üç önemli olay şöyle:

 Bursa'da ezanın Türkçe okunması protesto edildi (1 Şubat 1933)

Bursa'da Ulu Cami'deki cemaat, cuma namazından çıkışta topluca Evkaf Müdürlüğü'ne gidip, 'Niye İstanbul'da ezan Arapça okunuyor da Bursa'da okunmuyor?' diye sormuş, cevap alamayınca aynı niyetle vilayete yürümüştür. Bu olayı gerici bir ayaklanma olarak ele alıp telaşlanan vilayet görevlileri olayı garnizon komutanına ve polise bildirirler. Topluluğun ileri gelenleri yakalanır.

Ayasofya, müze olarak ilk ziyaretine açıldı (1935)

Ayasofya Camii, 1930 ile 1935 yılları arasında restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapatılmıştı. Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, 1 Şubat 1935’te de müze olarak ziyarete açıldı.

Mısır ve Suriye Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni (BAC) ilan ettiler (1958)

Mısır ve Suriye, her iki ülkenin halk oylaması ile 1 Şubat 1958'de siyasi olarak birleştiler. Bir askerî darbe ardından Suriye'nin Mısır'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle, 28 Eylül 1961'de bu siyasi birlik son buldu.

 


Amerika Dış İşleri Bakanı Byrnes'in beyanatı

Amerika Dış Başkanı B. Byrnes Polonyada hür seçimleri başarı ile yapılması için gereken hürriyeti ve emniyeti Polonya Hükümetinin sağlayacağından, Polonya'da bazı parti liderlerinin siyasi cinayetlere kurban gittiklerini söylemiş ve bu cinayetler de Polonya emniyet mensuplarının parmağının bulunduğu sanılmaktadır.

Fatih faciası faili ölü olarak yakalandı

Nazif, akşama kadar teslim olmadı, facianın sebebi geçimsizliktir.

Dün sabah Fatih'te Şekerci Hanında işlenen aile faciasını tafsilatı ile yazmış ve Galata'da Aynalı lokanta sokağında bir demir ticarethanesi sahibi olan Nazif Kuş'un araları açık olan karısı, Kevser'in anası Bedriye ve babası Muzaffer'i tabanca ile ağır surette yaraladığını “Allah” sesine koşan han odabaşısı Muzaffer'e de bir kurşun isabet ettiğini kaydetmiştik. Vakadan sonra cinayet yerinden kaçan Nazif'in Galata'daki dükkanına gelerek demir kepengini kapatmak suretiyle içeride saklandığını haber alan zabıta teşkilatı,az bir zaman sonra dükkanı sarmış ve Nazif 'i kaçamayacak bir vaziyete düşürmüştür. Zabıta memurları Nazif'i teslim olmaya davet etmişlerse de red cevabı almışlardır.

Nazif dükkanın içinden savcıya ifade vereceğini ve gazetecileri görmek istediğini söylemiş ve Savcı Cahid'e işlediği cinayeti itiraf etmiştir...
Dünya Bülteni

Edebiyat Haberleri