George W. Bush, 11 Eylül saldırılarından sonra aynen şunu demişti: "Yeni bir Haçlı Seferi toplanacak"
Amerika'nın 11 Eylül 2001'de gerçekleşen Dünya Ticaret Merkezi saldırılarından sonra bitmeyen savaş isteklerinin ilki Afganistan'da Taliban'a karşı gerçekleşti. Bu kan emiciler için bir başlangıçtı. Takip eden zamanda "Baba Bush"'un bıraktığı yerden "Oğul Bush" ikinci Irak Savaşı'nı başlattı.
Amerika-Irak Savaşı Nedir?
Irak savaşı 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde toplanan çok uluslu askeri birliklerin Saddam Hüseyin yönetimindeki topraklara girmesi ile başladı.
Savaş öncesinde ABD ve İngiltere yetkilileri Irak'ın elinde kitle imha silahları olduğunu iddia etmiş ve savaşın nedeni olarak bu durumu göstermişlerdir.
Pek tabi ki bu Dünya Kamuoyunun da inandığı bir gerekçe olmadı. Pek çok siyaset uzmanı, bölge petrollerinin Amerika önderliğindeki Batı dünyasının kontrolüne geçmesi için Irak ile ilgili bu tür bahanelerin uydurulduğunu söyledi. Gerçekten de savaş bitip, Saddam Hüseyin idam edildiği halde herhangi bir kitle imha silahı izine rastlanmadı.
Savaş sonrası bilançosu;
2003'de başlayan İşgal 2011'de Obama yönetiminin kararı ile ABD askerlerinin çekilmesi üzerine bitti.
Aradan geçen 8 yıl boyunca Irak'da ne bombaların sesi kesildi, ne iç unsurların birbirlerine kıyımı. Paramparça olan Irak yönetimi, farklı unsurların özerklik veya bölgesel yönetim ilan etmesi ile bambaşka bir boyut kazandı.
Amerika'nın Irak Savaşı'nın bilançosu ise büyük oldu; 1 Milyon ölü!
1 Milyon kişi ya savaşta, ya iç unsurların çatışmalarında veya patlayan bombalar ile yaşamını yitirirken, 1.5 Milyon kişi evsiz kaldı veya evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Amerika bu savaştan sonra Ortadoğu'ya bir daha fiilen saldırmadı. Kim bilir? Belki bir daha hiç "ihtiyacı" da olmadı.
Risalehaber.com