Tarihler 22 Mart 1945'i gösterdiğinde 6 Arap ülkesi birleşerek "Arap Birliği" Teşkilatını kurdu.
Arap Birliği Nedir?
Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla,Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te kurulan birliğin adıdır.
Kurulma amacı resmi olarak şu şekilde belirlendi;
Üye ülkeler arasında yakın işbirliğini gerçekleştirmek
Üye ülkelerin politikalarını koordine etmek
Üye ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığını korumak
Günümüzde Arap Birliği'ne üye ülke sayısı 21'dir.
Arap Birliği etkili oldu mu?
Arap Birliği'nin üzerinde durduğu başlıca konular Arap-İsrail çatışmaları, Filistin sorunu, Lübnan iç savaşı, İsrail'in izlediği yayılmacı ve oldu bitti politikası ve Filistin mültecileri problemleridir.
Birlik şimdiye kadar siyasal ve askeri alanlarda başarılı olamamış İsrail'in yayılmacı politikası karşısında varlık gösterememiştir. Arap dünyasının dışarıya karşı tek vücut halinde hareket etmesi sağlanamamış ve Filistin sorununa henüz kalıcı bir çözüm bulamamıştır.
Buna rağmen sosyal ve ekonomik alanlarda Arap ülkelreinin ortak hareket etmelerini sağlamış ve eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik akınlarda başanlı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Haziran 1957'de üye ülkeler arasında ekonomik ilişkileri düzenlemek, geliştirmek ve bir ekonomik bütünleşmeyi sağlamak amacıyla Arap Ekonomik Konseyi'nin kurulmasının yanı sıra Irak, Libya, Morilnaya, Ürdün, Suriye, Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Mısır'ın İştirakleriyle Ağustos 1964'le üye ülkeler arasında gümrüklerin kaldırılması ve ticaretin serbest bırakılması amacına yönelik olarak Arap Ortak Pazarı kurulmuştur. Arap Ortak Pazarı, 1971'de biten hazırlık döneminde üye devletler arasında ticaret serbestisinin gerçekleştiritemsi yönünde önemli mesafeler almıştır. Bu tarihten itibaren gümrük birliğinin gerçekleştirilmesi için çalışılmaktadır.
risalehaber.com