Tarihte bugün köşemizde İslam'ın yükselişinin ilk basamağı olan ve İslam'a ilk nasip edilen zafer olan "Bedir Zaferi" var.
Bedir Savaşı neden yapıldı?
Bu savaşın en önemli nedeni Müslümanları hicrete zorlayan Kureyşlilerin, hicret sonrası geride bırakılan malları yağmalamalarıdır. Bu yağma Medine'de bulunan Müslümanları ekonomik olarak zora soksa da, Peygamber Efendimiz (s.a.v) uzun süre savaşa girmek istememiştir.
Savaş Nasıl gerçekleşti?
O sırada Medine'ye çok da uzak olmayan bir bölgeden geçen Ebu Süfyan'ın kafilesine doğru harekete geçen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) komutasındaki orduyu haber alan Ebu Sufyan, bir elçi ile Mekke'li Müşriklere hazırlanmaları için haber gönderdi.
Müslüman ordusunun sayısı üçyüzbeş kişi idi. Bunların seksenüçü Muhacirlerden, altmışbiri Evs'den, geri kalanlar da Hazrec kabilesindendi. Muhacirlerden yalnızca Osman b. Affân (r.a.), hanımı Resulullah'in kizi Rukiye ağır hasta olduğu için Medine'de kalmıştı. Kendisi de ayrıca rahatsızdı.
İslâm ordusu, kumluk bir araziye konakladı. Müşrikler ise Bedir kuyularını tutmuşlardı. Gece yağan yağmur, hem araziyi pekiştirdi, hem de müslümanlariın su ihtiyacını giderdi. Bu Allah Teâlâ'nin onlara bir yardımıyldı.
Cuma günü sabahleyin her iki ordu Bedir kuyularına doğru ilerledi. Müslümanlar bu kuyuların başına kâfirlerden önce ulaşmışlardı. Müşriklerin tarafındaki kuyular tamamen kapatılıp tutulduysa da Hz. Peygamber (s.a.v) düşmanın kendi tarafındaki bir kuyudan su almalarına müsaade etmiştir. Cahiliye adetlerine göre, savaşı iyice kızıştırıp heyecan doğurmak için gruplar öne adam çıkararak birbirlerine meydan okurlardı. Müşrikler tarafından; Esved adındaki şahıs ortaya çıkıp er istemiş, buna karşı Hz. Hamza çikarak onu derhal öldürüvermişti.
Bunun üzerine Kureyş'in ileri gelenlerinden Utbe b. Rabîa, kardeşi Seybe ve oğlu Velid ortaya atıldılar. Bunların karşısına Medineli gençlerden üç kişi çıkınca, kim olduklarını sormuş ve onlara: "Siz bizim dengimiz ve muhatabımız değilsiniz, bizim kavmimiz ve kabilemizden adamlar çiksin" demişlerdi.
Kureyş kâfirlerinin bu istekleri üzerine Hz. Hamza, Hz. Ali ve Ubeyde b. Hâris çıktılar.
Hz. Hamza ile Hz. Ali hasımlarını derhal öldürdüler. Ubeyde ise hasmını yaralamış fakat kendisi de yaralanmıştı. Onun yardımına koşan Hz. Hamza ve Hz. Ali (r.a.) derhal Utbe'yi öldürüp yaralı arkadaşlarını müslümanların karargâhına taşımışlardı. Bu mubarezelerin sonunda taraflar birbirlerine saldırıya geçtiler.
İkindiye doğru müslümanlar tarihin kaydettiği büyük zaferlerden birini gerçekleştirmişlerdi. Savaş sona ermişti.
Müslümanların, Islâm'ın ve özellikle Hz. Peygamber'in en büyük düşmanı Ebu Cehil başta olmak üzere müşriklerin ileri gelenlerinden çok kimse hayatını kaybetmişti.
Risalehaber.com