Tarihte bugün: Sadrazam İbrahim Paşa'nın idamı

Tarihte bugün köşemizde "Makbul" iken "Maktul" olan Pargalı İbrahim'in idamı var.

Bugün 15 Mart, Tarihte bugün Kanuni Sultan Süleyman döneminin ilk tartışmalı olaylarından biri var. Üzerinde tarihçilerin hala uzlaşamadığı konulardan biri olan Sadrazam "Makbul" İbrahim Paşa'nın, "Maktul" İbrahim Paşa'ya dönüş dönemi var.

Pargalı İbrahim Paşa Kimdir?

Aslen Yunanistan’ın Parga bölgesindendir. Küçük yaşta korsanlar tarafından kaçırtılmış Manisa’da şehzade iken Kanuni ile karşılaşması hayatının seyrini değiştirmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman ile kurduğu yakınlık onu önce Sultan Süleyman'ın Has odabaşı yapmıştır.

Has Odabaşı olduğu dönemlerde zekası ve batı kültürüne düşkünlüğü ile dikkat çeken Pargalı İbrahim, zamanla bu yeteneğini Sultan Süleyman'a kabul ettirmiştir.

Veziriazam Piri Mehmed Paşa, Kanuni tarafından süpriz şekilde emekli edildi. Yerine ise sağ kolu ve yakın arkadaşı olan Pargalı İbrahim Paşa Sadrazam koltuğuna getirildi.

Neden Öldürüldü? Popüler dizilerde yansıtıldığı gibi ölümünde Hürrem Sultan'ın parmağı var mıydı?

Pargalı İbrahim Paşa veziriazam olduktan sonra hem Batı devletleri ile olan ilişkilerindeki yeteneği, hem de Mohaç ve Irakeyn seferlerindeki üstün başarısı sayesinde Kanuni tatafından Rumeli Beylerbeyi ve Seraskerlik makamı ile ödüllendirildi.

Bu zaferlerin ardından halkın gözünde yükselen "Makbul" İbrahim Paşa, Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultan ile evlenerek bir de "Damat" ünvanını kazanarak Osmanlı İmparatorluğunun en yetkin 2. kişisi olmayı başardı.

Halkın gözünden düştüğü olay ise, Mohaç Meydan Muharebesinden sonra ele geçirilen Avrupai heykelleri kendi adına yaptırılan sarayın bahçesine koyması olmuştur. Hatta bu durumu o dönemin ünlü şairi Figani şöyle eleştirdi;

Cihan tapınağına iki İbrahim geldi
biri put kırıcı, diğeri ise put dikici idi.

Bahçesine heykeller diken İbrahim Paşa'nın büyüklenme çabaları bununla da kalmadı. Bir çok yetki ile donatılan Paşa, kendini Kanuni Sultan Süleyman'dan bile büyük görmeye başladı.

Batılı elçilere Osmanlı'nın en yetkin kişisi olduğunu her fırsatta dile getiren Pargalı, Kanuni'nin aralarındaki sevgi bağı dolayısı ile bu lafları söylediğine inanmasını da zamanla kullanmaya başladı. Sultan Süleyman'ın kendisinden korktuğunu veya çekindiğini düşünmeye başlayan İbrahim Paşa'nın ipini çeken ise şu sözleri olmuştur;

“Bu büyük devleti idare eden benim. Her ne yaparsam yapılmış olarak kalır. Nitekim bütün kudret benim ellerimdedir. Bürokrasiyi ben düzenler, eyaletleri ben takip ederim. Verdiğim kararın reddi yoktur. Muhteşem Süleyman bile, bir karar vereceği zaman ben onaylamasam kararsız kalır. Çünkü barış da savaş da, erk de kuvvet de benim elimdedir"

Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ise Pargalı İbrahim’in gizlice eski dinini yaşadığını, namaz kılmadığını ve Kuran’ı ayakta okuduğunu belirterek dini yaşayışıyla ilgili bu kusurlarının da idamında etkili olduğunu belirtmektedir.

Yani popüler dizilerin iddia ettiği üzere koskaca Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan'ın dolduruşları ile Pargalı'nın idamına ferman vermiş değildir.

Ölümü

Pargalı İbrahim’in hırsını ve büyüklenmesine artık daha fazla tahammül edemeyen Kanuni Sultan Süleyman, İbrahim Paşa’yı 1536 yılının 15 Mart akşamı iftar için saraya çağırmış, iftardan sonra ise dört dilsiz cellat tarafından boğularak öldürülmüştür.

Risalehaber.com

 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Haberleri