Taşınabilir dizel odun cips makinesi üretti

Sakarya'da yaşayan makine ustası, ağaçları öğüterek yonga haline getiren odun cips makinesini, bu işle uğraşanlar için kolaylıklar sağlayacak şekilde geliştirdi ve hem motorinle çalışma hem de taşınıp ormanda kullanılabilme özellikleriyle üretmeyi başardı

Makine ustası Mehmet Erler'in 20 ton ham demir kullanarak iki ayda ürettiği dizel odun cips makinesi, kamyon üzerine monte edilip ormanda çalıştırılabiliyor.

Ağaçları öğüterek yonga haline getiren makine sayesinde hem nakliyede avantaj elde ediliyor hem de ürün ortalama yüzde 25 daha fazla fiyatlarla satılabiliyor.

Erler, ürettiği makineyi ormanlık alanda denemek amacıyla geldiği İnegöl ilçesinde yaptığı açıklamada, bu makinenin, ormandaki atık ağaçların değerlendirilmesi ve sunta fabrikalarına cips yapılmasında yararlanıldığını söyledi.

Çelik malzeme de kullandığı imalatta bıçaklar dışındaki parçaların tamamen yerli olduğunu belirten Erler, şöyle devam etti:

"İkinci el 270 beygir gücünde dizel motor kullandık. 2 bin deviri 525 devire düşürdük. Malzemeyi kesen demirin 550 devir olması gerekiyordu. Normal şartlarda 550 devire kadar düşürebildik. Bu odun cips makinesini dizel olarak ilk defa Türkiye'de üreten biziz. Bunların orijinalleri Avrupa'da elektrikli olarak çalışıyor. Fabrikalarda da elektrikli oluyor. Bu makinenin eş değeri 300 kilovat, 450 beygir gücündeki bir elektrik motorunun saatte kapasitesi 40-50 ton. Bu dizel motorda da kapasite olarak 20-30 ton tahmin ediyoruz. Ormanda kesilen ürünleri dal olarak aracına 10 ton yüklüyorsan bunda 20-25 ton gibi cipsi koyabiliyorsun. Fabrikaya daha pahalıya satabiliyorsun, zamandan kazanıyorsun, tonajı yüksek tutuyorsun."

Erler, 10 ton ağırlığındaki makine için motoru hariç yaklaşık 70 bin lira harcadığını anlatarak, piyasadan talepler almaya başladığını ve birkaç firmayla görüşmelerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Cips yapılırsa ton başına yüzde 25 daha fazla kazanıyorlar

Odun cips makinesi satın alan Cemal Gözütok ise odunu fabrikaya götürdüğünde tonunu 110 liraya, cips yaptığında da 140 liraya satabildiğini belirtti.

Makinenin en büyük avantajının nakliyeden tasarruf olduğuna dikkati çeken Gözütok, "Kamyona ince odun attığımızda çok kabarıyor. Çok fazla odun götüremiyoruz ama burada tonajla götürebiliyoruz. İki kamyon odun götüreceğimize aşağı yukarı bir kamyonda ürün götürüyoruz" diye konuştu.

Ekotrent

Bilim - Teknoloji Haberleri