Tatil başladı, yollardaki araç yoğunluğu 10 katına çıktı

Trafik terörü, Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Her yıl okulların tatile girmesiyle karayolları adeta kan gölüne dönüyor.

Ülkenin değişik bölgelerinden her gün yeni bir kaza haberi geliyor. Yılın yorgunluğunu atabilmek için seyahate çıkan, ailesine kavuşma heyecanı yaşayan binlerce kişi, yollarda can veriyor. İşte yaz mevsiminin ilk ayı haziranda karayollarında meydana gelen 300 kazada hayatını kaybedenlerin acı bilançosu: En az 250 ölü, 800 yaralı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de en fazla trafik kazası, araç yoğunluğunun artması sebebiyle haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana geliyor. Okulların kapanmasıyla Türkiye'nin dört bir yanında öğrenim gören öğrencilerin yer değiştirmeye başladığını kaydeden Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, yazın araç yoğunluğunun normalin 10 katına çıktığını belirtiyor. Yoğunluğa sürücülerin dikkatsizliği, kural tanımazlığı, araçlara aşırı yükleme gibi etkenler de eklenince kazaların kaçınılmaz olduğunu söyleyen Güner, şu öneride bulunuyor: "Kazaların ana nedenleri arasında aşırı hız, hatalı sollama, çok yakın takip ve yorgun araç kullanma gibi faktörler yer alıyor. Sürücüler bu 4 hayati kuralı ihlal ettikleri için can kayıpları meydana geliyor. Emniyet, kazaların yoğun olduğu dönemlerde denetimlerini artırmalı."

Trafik bilincinin oluşturulması için cezaların artırılması gerektiğini ifade eden Güner, yola çıkacak sürücüleri uymaları gereken kurallar konusunda uyarıyor:

Aracınızın lastiklerini, rot-balans ayarını, fren ve motor yağını kontrol edin.

Klimalarınızın bakımını yaptırın.

Yorgun ve kahvaltı etmeden yola çıkmayın.

Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının.

Emniyet kemerini mutlaka takın.

8 saatten fazla araç kullanmayın.

Her 200 km'de veya 3 saatte bir 15 dk dinlenin.

Molalarda bol sıvı almaya dikkat edin.

Seyahat sırasında sigara içmeyin.

Araç kullanırken cep telefonunu kullanmayın.

Kan şekerinin düşmesine karşı yanınıza atıştırmalıklar alın.

Keskin viraj, tünel içi, tepe üstü, köprü üzeri gibi yasak yerlerde asla sollama yapmayın.

Çift şeritli yollarda hız limitlerine uyun.

Aracınızda kaza tutanağı bulundurun.
Zaman
 

Toplum Haberleri