Tatil sonrası okula uyum başarının ilk anahtarıdır

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Engin Deniz, “Öğrenim dönemi üç döneme çıkarılabilir. Böylece çocuklar okul ortamından motivasyon kaybı yaşayacak kadar uzaklaşmamış olur” dedi.

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Engin Deniz, öğrencilerin tatil sonrası okula uyumu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tatillerin, öğrencilerin öğrenme ortamlarından kopma ve öğrenme yaşantılarına ara vermek olarak algılandığını belirten Prof. Dr. M. Engin Deniz, ”Uzun tatil sürelerinde çocuklara, yeni öğrenme ortamları ya da okuldaki öğrenmelerini pekiştirecekleri ortamlar sunamıyoruz. Bu yüzden de çocuklar hem öğrenme kaybı yaşıyor, hem de zihinsel olarak okuldan uzaklaşıyor. Okula geri döndüklerinde ise duygusal ve motivasyon anlamında sorunlar yaşıyor. Yani çocukların, tatili bir özgürlük ve öğrenmeden kopma olarak algılamalarının önüne geçmeliyiz” dedi.

Öğrencilere uzun tatiller yerine daha kısa süreli tatiller vermek gerektiğini söyleyen Deniz, “Örneğin öğrenim dönemi üç döneme çıkarılabilir. Böylece çocuklar okul ortamından motivasyon kaybı yaşayacak kadar uzaklaşmamış olur” şeklinde konuştu.

Tatil sonrası okula başlayan çocukların okula uyum konusunda karşılaştığı zorluklardan bahseden Prof. Dr. Deniz, öğrencilerin, okuldan ve arkadaşlarından uzun süre ayrı kaldıkları için sosyal ve duygusal uyumda, arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşayabileceğini belirterek, “Eğer ebeveynler, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, televizyon ve bilgisayar başında harcanan zaman gibi konularda çocuklarının tatillerini yapılandırmazsa, çocuklar okula başladıklarında bu konularda zorluk yaşayabilir. Bunların yaşanmaması için ebeveynler çocukları tatil süresince tek başına bırakmamalı ve tatillerini planlamalıdır” ifadelerini kullandı.

Tatil sonrası okula uyumu etkileyen faktörleri; öğrencinin okulda kendini güvende hissediyor olması, derslerindeki başarısı ya da başarısızlıkları, ebeveynlerinden aldığı sosyal destek, öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla kurduğu ilişkinin niteliği olarak sıralayan Prof. Dr. M. Engin Deniz, çocuklar için okula uyum sağlamada ilk haftaların çok önemli olduğunu, olumsuz ve uyumsuz bir başlangıcın olumsuz ve uyumsuz bir eğitim-öğretim döneminin geçmesine neden olacağını vurguladı.

OKULA GİTMEK İSTEMEYEN BİR ÖĞRENCİNİN BAYARILI OLMASI BEKLENEMEZ

Akademik başarı için uyumun önemine de değinen Prof. Dr. Deniz, “Derslerini, sınıfını, arkadaşlarını sevmeyen, sabah kalktığında okula gitmek istemeyen bir öğrencinin başarılı olmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden okullarda rehber öğretmenler ve sınıf öğretmenleri işbirliğinde 'Uyum Haftası' etkinlikleri yapılır. Bu haftanın amacı öğrencilerin uyumlarını kolaylaştırmak ve yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili bilgilendirmektir. Ebeveynlere ve öğretmenlere tavsiyem bu haftanın nitelikli geçmesini sağlamalarıdır” diye konuştu.

AİLELERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Tatil sonrası, çocukların okula uyumu konusunda ailelere önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Prof. Dr. M. Engin Deniz, “Aileler; çocuğun hayat düzenini, okullar açılmadan birkaç hafta öncesinden, okula göre yeniden düzenleyebilirler. Bu dönemde uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, boş zaman aktiviteleri okula göre düzenlenirse çocukların uyum süreci de kolaylaşacaktır” dedi. Okul ihtiyaçlarını karşılamak için ailece alışverişe çıkılarak çocuğun yalnız olmadığı hissinin sağlanabileceğini söyleyen Deniz, “Ebeveynler öğrencilerin, önceki yıldan eksik öğrenmelerini tamamlayabilirler. Yeni dönemde öğreneceği konular hakkında bilgi verebilirler. Böylece onların öğrenme motivasyonlarını da artırırlar. Çocuklarına yeni dönemde hedefler oluşturmaları konusunda yardım edebilirler” şeklinde konuştu.

Tatil sonrasında öğrencilerin okula uyum sürecini kolaylaştırmak adına öğretmenlerin dikkat etmesi gerekli hususlara da değinen Prof. Dr. Deniz, ”Çocuklar için tatil özgürlük ve serbestlik, okul ise düzen ve disiplin demektir. Bu düzen ve disiplin algısı çocukları kaygılandırabilir. Öğretmenler ve aileler okulun sadece kurallar ve disiplin ortamı olmadığını çocuklara hissettirmelidir” ifadesini kullandı.

Önceki sene alıştıkları okul ve sınıf düzeninin devam etmesinin, çocukların okula uyumunu kolaylaştıracağını sözlerine ekleyen Deniz, arkadaşlarına ve öğretmenlerine tekrar kavuşacak olmalarının ise uyumlarını kolaylaştıracağını belirtti. Öğretmenlerin, uyum sorunu çeken öğrencilerle birebir ilgilenip, ailelerle iletişim halinde uyum sürecinde çocuğa yardım edebileceğini ifade eden Prof. Dr. M. Engin Deniz, okulun ilk haftalarında akademik bilgiden çok yaşantısal etkinliklerle sınıf ortamını eğlenceli kılarak sınıf içi iletişimin güçlendirebileceğini söyleyerek açıklamalarını noktaladı. 

IHA

 

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri