Ali Ekber Ertürk'ün haberi
TBMM, tarihinde ilk kez bir padişah için anma töreni düzenliyor. Meclis Başkanı Çiçek, Sultan 1. Abdülmecid'i, 150. ölüm yıldönümünde Dolmabahçe Sarayı'nda bir sempozyumla anmak için kolları sıvadı ve padişahın tuğrasını taşıyan davetiye hazırlattı
TBMM, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli padişahlarından olan Sultan 1. Abdülmecid'i ölümünün 150. yıldönümünde düzenlediği bir sempozyumla anmaya hazırlanıyor. 17 Kasım'da başlayacak Sultan Abdülmecid'i Anma Sempozyumu, uluslararası boyutta olacak ve 3 gün sürecek. Sempozyum kapsamında, ünlü sanatçı Ahmet Özhan da bir konser verecek. Sultan Abdülmecid'in anısına düzenlenecek Sempozyum için TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından milletvekillerine de davetiye gönderildi. Ön kapağında Sultan 1. Abdülmecid'in Tuğrası bulunan davetiyede, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek Sultan Abdülmecid ve Dönemi Sempozyumu Kapsamında Ahmet Özhan konserini onurlandırmanızı diler' ifadeleri yer aldı.
REFORMCU PADİŞAH
1823-1861 yılları arasında yaşayan 1. Abdülmecid, babasının vefatı üzerine, 17 yaşında Osmanlı tahtına oturdu. Saltanatının henüz 4'üncü ayında ilan ettiği Gülhane Hatt-ı Hümayunu nedeniyle 'Tanzimat Dönemi Padişahı' olarak tarihe geçti.
'HAREM VE CARİYELİK'' KİTABINI TANITTI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen 'Harem ve Cariyelik' kitabının tanıtım toplantısına katıldı. Çiçek, kitabın Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret edenlerin haremle ilgili soruları üzerine hazırlandığını söyledi. Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı Prof. İlber Ortaylı da kitabın, harem müessesesini tanıtmak için belge ve anılar ışığında hazırlandığını belirtti.
'Anayasada top ayağımıza geldi'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün TRT 1'de katıldığı ''Politik Açılım'' programında anayasa çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Önceki anayasalardan farklı olarak bu anayasanın 'hep birlikte'' yapılacağını dile getiren Çiçek, yeni anayasayla ilgili web sayfası hazırladıklarını anımsattı. Derneklere, yüksek yargı organlarına, Meclis'te temsil edilmeyen siyasi partilere, meslek kuruluşlarına, işçi ve memur konfederasyonlarına, üniversitelere, yerel gazetelere ve televizyonlara ulaştıklarını ve bu sürece katkı vermeye çağırdıklarını ve yazılı metin istediklerini aktardı.
Çiçek, 'Siyaset kurumunun ayağına top bu kadar gelmişken bunu çözemezse siyaset kurumuna güven ne durumda olur?'' diyerek işin ciddiyetini vurguladı.
Çiçek, şunları kaydetti: 'Şu ana kadar komisyon üyesi 12 arkadaşımızla bu tarihi sürecin en iyi ve mutlu sonlanması için gayret sarf ediyoruz. Onun için anayasa çalışmalarında bir bayram havasına ihtiyacımız var. Gerginlik ortamında ister istemez bazı sıkıntılar olabilir. Kendimizi mümkün olduğu kadar bu tartışmalardan dışarıda tutmalıyız. Bazı komisyon üyesi arkadaşlarımız tutuklamalarla ilgili olarak 'burada bir karar alalım, eşzamanlı olarak yol temizliği yapalım' dedi. Bizim komisyonun özel bir görevi var. Bunun dışına taştığımızda esas konudan uzaklaşabiliriz. Bu söylenenler doğrudur. Biz de hak veriyor olabiliriz ama bunu partilerin başka mekanlarda, platformlarda, başka kişilerle tartışması lazım.''
Akşam