Telekom sektörüne tsunami uyarısı

Mobil cihazlardan iletişimin artışı, geleneksel telekom şirketlerinin sabit telefon, SMS gibi 'klasik' gelir kalemlerini olumsuz etkiliyor.

Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye telekomünikasyon sektörünü yakından ilgilendiren, akıllı telefon pazarında yaşanan gelişmeleri mercek altına alan bir araştırma yayınladı. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Frost & Sullivan uzman analisti İdil Dönmez, telekom sektöründe geleneksel kanallarda para kazanmanın güçleştiğini belirterek, şirketlerin yeni ve katmadeğerli hizmetlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Dönmez, yıllardır konuşulan 'Akıllı Dönem'in artık gelmiş olduğunu, bugün sadece Çin'de 900 bin kadar Apple ve Android telefon uygulaması geliştiricisi olmasının dönüşümün hızı hakkında ciddi bir fikir verdiğini belirtiyor; sadece Turkcell, şebekesinde akıllı telefon kullanıcısı rakamının 5,5 milyona ulaştığını açıklıyor.

GENÇLERİN 'CEP'İ AKILLI

2012 başında yapılan bir başka araştırma, ABD'de 25-34 yaş grubu yetişkinlerin üçte ikisinin akıllı telefon kullanmakta olduğunu ortaya koyuyor. 2012 sonu beklentisine göre Türkiye'de cep telefonu satışlarının yüzde 26'sını akıllı telefonlar oluşturuyor. Bu oranın 2012'de yüzde 44, 2015'te ise yüzde 80'in üzerine çıkması bekleniyor. Dönmez'e göre Türkiye'nin, ABD'deki akıllı telefon yaygınlık oranını yakalaması fazla vakit almayacak gibi görünüyor.

Türkiye adapte oldu

Türkiye'de geride kalan üç aylık dönemde operatörlerden gönderilen SMS sayısında yüzde 2,4 ila yüzde 5,5 oranında artış var. 2012'nin ikinci çeyreğinde Turkcell'in veri gelirleri yüzde 50'yi aşan bir artış göstererek tarihte ilk kez SMS gelirlerini aşmış bulunuyor. Batıdaki tablonun Türkiye için ütopik olduğundan söz etmek pek mümkün değil.

YENİLİKÇİLİK ŞART

Telekomünikasyon pazarına yön veren akıllı telefon trendinin nasıl karşılanacağı sorusuna doğru cevabın yalnızca mobil operatörlerin Batı'daki örneklerden nasıl dersler çıkaracağına bağlı olacağını ifade eden Frost & Sullivan uzman analisti İdil Dönmez, mevcut tablonun ya devasa bir fırsat dalgası ya da yıkıcı bir tsunami olacağının altını çiziyor. Dönmez bu

noktada, tıpkı 1990'larda kendini yenileyerek bir kablo üreticisinden cep telefonu üreticine dönüşerek geçmiş faaliyetlerini geride bırakan Nokia'yı örnek gösteriyor. İronik bir biçimde, akıllı tasarımlar ve ekosistem boyutunda Apple, Samsung ve HTC gibi isimlerin gerisinde kalan Nokia, bugün Windows ile güçbirliği yaparak tekrar kendisine bir yer bulmaya çalışıyor.

WhatsApp dengeleri değiştirdi

Telecompaper'da yayınlanan "Hollanda'da Uygulama Pazarı" başlıklı makaleye göre 5,5 milyon akıllı telefon kullanıcısı "WhatsApp" sosyal mesajlaşma uygulamasını telefonlarına yüklemiş bulunuyor. Uygulama, operatörlerin gelirlerinin üçte birini sağlayan SMS ve MMS için alternatif oluşturuyor. Frost & Sullivan, sosyal mesajlaşmanın operatörlerin gelirlerinde 25 milyar dolar düşüşe neden olacağını, bu rakamın

3 yıl içinde ikiye katlanacağını öngörüyor.

Yeni Şafak

Bilim - Teknoloji Haberleri