Bismillahirrahmanirrahim
(Dünden devam: Tembellik zindanına düşüren sebepler ve şifreleri)
Sual: Zindan-ı atâlete düştüğümüzün sebebi nedir?
...
Sonra, başkasının tekâsülünden görenek fırsat bulup, hücum edip belini kırar. Siz de, (Tevekkül etmek isteyenler (başkasına değil) sadece Allah’a güvensinler. İbrahim suresi: 12) olan hısn-ı hasîni himmete melce ediniz.
Sonra da acz ve nefsin itimatsızlığından neş'et eden ve işi birbirine bırakmak olan düşman-ı gaddar geliyor. Himmetin elini tutup oturtturur. Siz de, (Siz doğru yolda oldukça, sapıtmış olanlar size zarar veremez." Mâide Sûresi: 5:105.) olan hakikat-i şâhikayı üzerine çıkarınız. Tâ, o düşmanın eli o himmetin dâmenine yetişmesin.
Sonra, Allah'ın vazifesine müdahale eden dinsiz düşman gelir; himmetin yüzünü tokatlar, gözünü kör eder. Siz de, Efendine efendi olmaya çalışma. Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.Hud Sûresi: 112) olan kâr-âşina ve vazifeşinas olan hakikati gönderiniz. Tâ onun haddini bildirsin.
Sonra, umum meşakkatin anası ve umum rezaletin yuvası olan meylürrahat geliyor. Himmeti kaydeder, zindan-ı sefalete atar. Siz de, (İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır. Necm Sûresi: 53:39.) olan mücâhid-i âlicenabı o cellâd-ı sehhara gönderiniz.
Evet, size meşakkatte büyük rahat var. Zira, fıtratı müteheyyic olan insanın rahatı yalnız sa'y ve cidaldedir. (Münazarat. S, 136-139)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
TEKÂSÜL : Tenbellik.
HISN-I HASÎN : Çok sağlam kale, kuvvetli ve sağlam korunulan yer, en sağlam korunma.
MELCE : Sığınak, sığınılacak yer, ilticâ edilecek yer.
HAKİKAT-İ ŞÂHİKA : yüksek hakîkat.
DAMENÎ : f. Eteklik. * Kadın başörtüsü.
KÂRÂŞİNÂ : İşbilir, işini bilen.
VAZİFEŞİNAS : Vazifesini bilen.
MEŞAKKAT : Sıkıntı, güçlük, zorluk.
MEYLÜRRAHAT : Rahatlama meyli.
CELLÂD-I SEHHÂR : Büyüleyici cellad.
MÜTEHEYYİC : Coşkun, heyecanlı.
SA\'Y : Gayret, çalışma, emek.
CİDÂL : Sözle mücâdele, ateşli konuşma; muhârebe; cenk; kavga, mücadele, çarpışma, çekişme.