MEB, TEOG Tercih Kılavuzunu yayımladı. Geçmiş aylarda açıklanan taslak kılavuzda TEOG Sistemi içerisinde önemli değişikliklerin yapılacağı belirtilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı, açıkladığı bu taslakla eğitim uzmanlarından ve öğretmenlerden özellikle geçen yaz yaşanan tercih krizinden dolayı öneriler bekledi. Bu öneriler ve değişikliklerle birlikte dün asıl kılavuz açıklandı. “Yayımlanan kılavuzu incelediğimizde taslak kılavuz ile arasında bir takım değişiklikler var” diyen Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, “Taslak kılavuzla ilgili önerilerin dikkate alındığı görülüyor” dedi.
Kılavuzu incelerken velilerin dikkat etmesi gereken yerin tercih takvimi olduğunu belirten Nazik Kösegil, “8 Haziran’da ortak sınavların ilan edileceğini görüyoruz. Bu ortak sınavlar 2. Dönem ortak sınavları, ilk dönemler zaten açıklanmıştı. Sınav takvimindeki en önemli tarih ise 24 Haziran. Bu tarihte bir yandan Türkiye genelindeki tüm ortaöğretim kurumlarının kontenjanları, isimleri ve yer bildirimleri açıklanırken diğer taraftan da özel okul tercihleri başlayacak. Dolayısıyla 24 Haziran tarihine tüm veli ve öğrencilerimizin dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Güzel sanatlar ve spor liselerinin kayıt tarihlerinin de 10 Temmuz olarak verildiğini dile getiren Kösegil, “Devlet lisesi tercihleri ise 06-16 Temmuz tarihinde alınacak. 24 Haziran’da başlayacak olan süreçte velilerin bir tercih listesi yapma durumu yok. Tercih etmek istedikleri özel okullara bire bir başvuru yapacaklar. Çünkü özel okulların bir kısmı yerleştirme puanını dikkate alırken bir kısmı ise kendi özel puanlamasını yapacak. Dolayısıyla özellikle özel okul düşünen velilerimizin şu süreçte 24 Haziran’a hazırlık yapması, tercih edecekleri okullarla ilgili araştırmalara girmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“MEB ÖĞRENCİLERİN EVLERİNDEN UZAK YERLERE OTOMATİK OLARAK YERLEŞMELERİNİ ENGELLEDİ”
25 listelik tek tercihlik dönemin ise 6 Temmuz’dan itibaren başlayacağını vurgulayan Kösegil, “Geçmiş yıllardan farklı olarak yedek bir tercih yapılmayacak. Dolayısıyla velilerimizin bu 25 tercihe çok dikkat etmeleri gerekecek. Yine taslak kılavuzda tartışılan bir konu vardı. 25 tercihlik listede yerleşemeyen öğrencilerin asıl liseye yerleştirilmesi durumu asıl kılavuzda merak ediliyordu. Asıl kılavuzda da aynı şey belirtildi. Eğer öğrenci bu 25 okulluk listede bir okula yerleşemezse açık liseye yerleştirilecek. Bu tamamen öğrencinin 11 yıllık zorunlu eğitime devam etmesiyle ilgili bir süreç. Yani Milli Eğitim Bakanlığı bunu yapmak zorunda. Bu, veli ya da öğrenciyi zorlamakla ilgili bir süreç değil. Çünkü öğrencilerin liseye devam etmeleri gerekiyor. Ve eğer tercih listesinde yerleşemiyorsa açıkta kalması anlamına gelir. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı biraz bunun önüne geçmeye çalışıyor. Biraz da yine geçen yıl yaşanan bir problem vardı öğrencilerin otomatik olarak evlerinden daha uzak yerlere yerleşmeleri gibi, açık liseyle bunun önüne de geçilmeye çalışılmış” diye konuştu.
“TÜM SÜREÇLER OKULLAR AÇILDIĞINDA TAMAMLANMIŞ OLACAK”
Taslak kılavuzda yer almayan ama şuanda açıklanan kılavuzda yer alan 3 tercihlik boş kontenjanlara da değinen Kösegil sözlerine şöyle devam etti: “Taslak kılavuzda yer almayan ama şuanda açıklanan kılavuzda yer alan 3 tercihlik boş kontenjanlara yaklaşık birer haftalık başvuru süreleri var. İster istemez tüm okullarda özel okullara gidişle ilgili yine boşluk devam edecek. Çünkü 24 Haziran’da özel okula gidecek olan veliler kendi tercihlerini yapacaklar ama istediği devlet lisesine yerleşmediği takdirde özel okula kayıt yaptıracak olan öğrenciler olacak. Bunlar da yine nakil döneminde ancak farklı yerlere geçiş yapabilecekler. Dolayısıyla yine bir boşluk çıkacak ve bu boşluklarla ilgili 3 farklı nakil süreci olacak. Bu nakil sürecine rağmen hala bir ortaöğretim kurumuna yani Anadolu liselerine yerleşmeyen öğrenci olursa ayrı bir tercih hakkı verilecek. Tüm bu süreçler okullar açıldığında tamamlanmış olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel hedefi, geçen yıl Eylül sonuna kadar süren bu okulların belli olmama sürecini okul başlayana kadar tamamlamak. Burada velilere en önemli tavsiyemiz kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden mutlaka indirsinler. Kılavuzu, tarihleri, nakil süreçlerini, yerleştirme esaslarını mutlaka incelesinler. Özel okula kayıt yaptıran velilerin özellikle dikkat etmesi gereken 6 Temmuz tarihinde yani devlet liselerinin tercihi başladığında e-okulda açılan butonları takip etsinler. Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım botunu işaretledikleri takdirde herhangi bir tercih listesine dahil olma yada açık liseye yerleşme gibi bir durumları olmaz. Eğer bunu işaretlemez ve Eylül ayına kadar herhangi bir okula kayıtlı görünmezlerse Milli Eğitim Bakanlığı onları da otomatik olarak açık liseye yerleştirecek. Bu sefer açık liseden özel okula nakil almak gibi bir durumla karşılaşacaklar. Bu nedenle velilerimiz özellikle Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden bu kılavuzu indirip kılavuzun tarihlerini ve hangi tarihte hangi işlemlerin yapılacağını incelesinler.”
“OKUL MÜDÜRLÜKLERİ VELİLERE YARDIMCI OLACAK”
“Kılavuzda velilere yardımcı olmak adına yer alan bir diğer konu da özellikle okul müdürlüklerine kılavuzu isteyen velilere kılavuzu vermeleriyle ilgili bir ifade gönderilmesi” diyen Kösegil, “Okul müdürlükleri de velilere tercihler konusunda ellerinden geldiğince yardımcı olacaklar. Aynı şekilde birçok eğitim kurumunda rehberlik uzmanları da tercihler sırasında velilerin yanında olacak. Uğur Okulları’nın tüm şubelerinde TEOG tercihleriyle ilgili tercih ofisleri olacak ve Uğur Okulları’na devam eden ya da etmeyen tüm velilere de tercih desteği sunulacak. Burada önemli olan kılavuzu incelemek ve uzmanlara danışmadan tercih yapmamak. Tüm velilerimize bu süreçte kolaylıklar diliyorum” dedi.