Uzmanlar ise yabancı dil eğitimi almak isteyen adayların, tercih edecekleri okulun yurt dışı anlaşmalarını titizlikle araştırması gerektiğini belirtiyor.
Üniversite tercihleri yapılırken en önemli etkenlerden biri de yabancı dil eğitimi. Gerek yabancı dille eğitim verilen farklı branşlar gerekse sadece yabancı dil eğitimi veren fakülteleri tercih etmek isteyen öğrencilerin sayısı azınsanmayacak kadar çok. Çünkü üniversiteden en az 1 hatta 2 yabancı dil bilerek mezun olmayanların iş bulma şansları da son derece azalıyor. Tercih yapacak öğrencilere yabancı dil eğitimi konusunda ipuçları veren World of Language Akademi Kurucusu ve Eğitimci Pelin Temelli, 'Dil öğrenimi konusunda tercih edilecek üniversitenin, eğitim programı dahilinde öğrenciye uzmanlaşma fırsatı tanıması da büyük önem taşıyor' dedi.
'YARIM DİL' İŞE YARAMAZ
'Türkiye'de yabancı dil eğitimi denilince akla dilbilgisi öğretimi ve kuralları geliyor' diyen World of Language Akademi Kurucusu Pelin Temelli, dolayısıyla yabancı dil biliyor musun sorusuna anlıyorum ama konuşamıyorum gibi cevap verildiğini söyledi.
YURT DIŞI ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Yabancı dilde tercih yapacak adayların üniversite anlaşmalarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Temelli, 'Öğrenciler öğrendikleri dilin ana dil olduğu ülkede de okuma fırsatı yakalamalı' dedi.
TİTİZLİKLE ARAŞTIRILMALI
Temelli, 'Üniversitelerin yurtdışı anlaşma yaptığı okulların başarısı da çok önemli. Bu gibi durumların titizlikle araştırılması gerekiyor. Öğrenciler üniversitelerin imkân ve desteklerini iyi incelemeli, reklamlara kanmamalı' diye konuştu. Temelli ayrıca İngilizce dışında Çince, Rusça ve Arapça bilen ve adayların da iş dünyasında artık daha şanslı olduğunu söyledi.
İTÜ'den uluslararası çift diploma
İstanbul Teknik Üniversitesi, SUNY programlarından farklı olarak sadece Türk öğrencilere değil, uluslararası öğrencilere de açık yeni bir çift diploma programı başlattı. İTÜ ile ABD New Jersey Institute of Technology (NJIT) tarafından yürütülecek programı tamamlayan öğrenciler hem İTÜ hem NJIT diplomasına sahip olurken, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, uluslararası çift diploma programı ile öğrenci alacak. Program, halen İTÜ'de ve diğer bazı üniversitelerde uygulanan Uluslararası Ortak Lisans Programı-SUNY'den farklı olarak, Türkiye'de ilk olacak biçimde yapılandırıldı. Buna göre öğrenciler, eğitimlerinin 2 yılını İTÜ'de, 2 yılını ise NJIT'te tamamlayacak.
Ahmet Yesevi öğrencilerini bekliyor
Türk Dünyası'nın farklı bölgelerinden gelen öğrencileri bir araya getiren Ahmet Yesevi Üniversitesi farklı birikimler edinmek isteyen öğrencileri Türkistan'a bekliyor. Türkiye'nin yurtdışındaki ilk yükseköğretim kurumu olan Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nin eğitim dili Türkçe ve Kazakça. Okula, Türkiye'den giden öğrencilere Dil Öğretim Merkezi'nde bir yıl Kazakça, Rusça veya İngilizce dil eğitimi veriliyor. Diplomaların denklik sıkıntısı da yok. Üniversitede eğitim ücretsiz ve harçsız. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin Kazakistan'a gidiş-dönüş uçak ücreti okulun mütevelli heyet başkanlığı tarafından karşılanıyor.
Yakın Doğu sağlıkta iddialı
Yakın Doğu Üniversitesi sağlık bölümlerine yenilerini ekliyor. Üstelik mezuniyete kadar kesintisiz devam eden yüzde 50 burs sunuluyor. Üniversite Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun yeni bölümler ile zenginleştirirken sektörün ara eleman ihtiyacına da cevap veriyor. Tüm bölümlerde tam burs veren kontenjanı açan üniversite, sağlık bilimleri için öğrencilere alternatif burslarla destek verecek.
Yeni Şafak