Terör demokratikleşmeye direniyor

'Kürt aydını' kimliği ile tanınan gazeteci-yazar Ümit Fırat, Türkiye'deki terör eylemlerinin, demokratikleşme ve sivilleşmeye yönelik adımların atıldığı zamanlarda bazı odaklar tarafından artırıldığını söyledi.

Emrullah Bayrak'ın haberi

Türkiye, Diyarbakır, Tunceli ve Hakkari'den gelen şehit haberleriyle sarsıldı. Havaların ısınmasıyla birlikte araziye mayın döşemeye başlayan teröristler, güvenlik güçlerine 'vur-kaç taktiği'yle saldırıyor. Her yıl aynı taktiği izleyen PKK'ya karşı güvenlik güçleri ise arazi arama taramalarını yoğunlaştırdı. İstatistiklere göre güvenlik güçleri en büyük zayiatı, teröristlerin araziye döşediği mayınlar ile taciz ateşleri sonucu veriyor. Özellikle kış aylarında güvenlik güçleriyle çatışmaya girmekten kaçınan teröristler, her yıl mart ayıyla birlikte arazide etkinliklerini artırıyor. İstatistik verilere göre teröristlerle mücadele eden güvenlik güçleri, Ocak-Mayıs dönemlerinde 2008 yılında 17, 2009 yılında 12 ve 2010 yılında ise 20 şehit verdi.

Ümit Fırat, istihbaratın genel olarak çok önemli olduğunu belirterek "Ama biri sizi izliyor, siz onu görmüyorsanız burada istihbaratın çok fazla önemi yok." dedi. Kafaya konulan eylemlerin bazılarının öğrenebilineceğini, bazılarının ise öğrenilemeyeceğine dikkat çeken Fırat, öğrenilemeyenlerin bir maliyetinin olacağını ifade etti.

"İstihbarat alındı da tedbir alınmadı, işini çok ciddiye almıyorum." diyen Fırat, "Ben bunu 3-5 ay önce, isterseniz gelecek sene için de söyleyeyim. Bu zamanlar yine benzer şeyler olacak. Bu istihbaratla mıdır? Hayır. Bu hava durumu gibi eşyanın tabiatına neredeyse uygun düşen bir gelişme." ifadelerini kullandı.

Devlette, örgütte, bölge içinde ve bölge dışında bazı güçlerin bu meselenin bir biçimde sürmesini istediğini anlatan Fırat, "Türkiye, istihbarat yapıp bu işlerin içinde kim var, kim yok tespit ediyorsa ona göre tedbirini alabilir. Ama bunu tümüyle sıfırlayabilir mi? Sıfırlayamaz." diye konuştu.

Bazı odakların Türkiye'nin demokratikleşmeye, sivilleşmeye dönük davranışı, yönetim kararı olduğu zaman özellikle bu tür eylemleri tetiklediklerini vurgulayan Fırat, şöyle devam etti: "Mesela şehit cenazesi gelir, ailesi bunu açılımın kusuru gibi söyler. Çünkü zaten onun, onu öyle söylemesi için tetiklenmiştir. PKK yöneticileri oturup günlerce konuşup, böyle karar almadılar. Kararın alınmasında başka güçler de devredeydi. Bölgede uluslararası dinamikler bu işin içindeydi."

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar ise son günlerde artan PKK saldırılarının "Devlet ve PKK içindeki Ergenekon uzantılarının" işi olduğu görüşünde. Amacın Anayasa değişikliği ile demokratik açılımın engellenmesi olduğunu dile getiren Tayyar, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Anayasa değişikliği paketini ve demokratik açılımları engellemek isteyen devlet ve PKK içindeki Ergenekon uzantıları Türkiye'yi kaosa sürüklemek için işbirliği yapıyor. O nedenle Türkiye'nin değişik bölgelerinde eylemler düzenleyerek tansiyonun yükselmesine böylece demokratik atılımların rafa kaldırılmasına zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Bu konuda istihbarat birimlerine ulaşan çok önemli bilgiler ve duyumlar var. İstihbarat birimlerinin bu bilgilerini, saldırılması planlanan birimlerin yetkililerini ilettiklerini biliyorum. Elde ettiğim ve köşeme taşıdığım istihbarat bilgilerinin daha detaylısı ve nokta nokta saldırılabilecek yerlerin tespit edildiğini düşünüyorum. Buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması dikkat çekicidir. Sersemleyen Ergenekon yapısı ilişkili olduğu ve kırsalda kalan PKK, Hizbullah gibi taşeronlarını kullanıma sokmuş görünüyor. Referandum sürecinde, şehit cenazeleri üzerinden kurulan provokasyonların artırılması için bu saldırılar koz olarak kullanılacak."
 

Güncel Haberleri