Türkiye'de 74 tıp fakültesi bulunduğunu ve bu sayının yeterli olduğunu belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ülke genelinde tıp fakültelerinin sayı olarak değil, kalite olarak büyümeye başlaması gerektiğini söyledi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) ev sahipliğini yaptığı, YÖK tarafından düzenlenen Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, İkmal Termal Otel'de gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ın yanı sıra YÖK üyeleri, tıp fakültesi olan üniversitelerin rektörleri, YÖK Eğitim Kurulu Eğitim Komisyonu Tıp Çalışma Kurulu, Tıp Dekanlar Konseyi ile Üniversite Hastaneleri Derneği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
74 TIP FAKÜLTESİ VAR
Çalıştay'da konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, tıp eğitimi ve üniversite hastanelerinin birçok sorunla mücadele ettiğini belirtti. Ülke genelinde 74 tıp fakültesinin bulunduğuna işaret eden Çetinsaya, sayının yeterli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Çetinsaya, şöyle konuştu:
"Öncelikli sorunlarımız ve taleplerimiz deyince bir dizi madde var önümüzde. Öğretim üyesi istihdam şekilleri, öğretim üyelerinin memnuniyetinin artırılması ve kurumsal aidiyetin artırılması, tıp eğitimi ve diğer sağlık alanındaki eğitimin öncelikli sorunlarının ele alınarak kalitenin artırılması. 74 faal tıp fakültemiz var ve bu sayı yeterli. Ülke genelinde tıp fakültelerinin sayı olarak değil, kalite olarak büyümeye başlaması gerekiyor. Üniversite hastanelerimizin başta mali sorunları olmak üzere sorunları var. Uzmanlık eğitiminin niteliği, kalitesi, dağılımı da dahil olmak üzere önemli meselelerimiz var. Kurulmuş tıp fakültesinin ve kurulması teklif edilen tıp fakültelerinin standardını ve kalitesini belirleme vazifemiz var."
DOKTORLAR KENDİNİ GELİŞTİRSİN
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise tıp ilminin sürekli geliştiğine dikkat çekti. Balkanlıoğlu, "Gün geçmiyor ki müjdeli haberler gelmesin. Büyük bilim adamlarımız var. Kendini bilime adayan insanların maişet (geçim) derdiyle uğraşmaması, hak ettiklerini alması çok önemli. Tıp sahasında mezun olan öğrencilerimiz meslek yaşamına atıldıklarında bilgilerine gram ilave etmiyor. Tecrübe çok önemli" diye konuştu.
VALİ'DEN İLGİNÇ ÖRNEK
Balkanlıoğlu, sağlık alanında doktorların kendilerini geliştirmesi gerektiğini de şu ilginç örnekle anlattı:
“Bazı hastalar var ki hiç doktora gitmese belki çok daha uzun yaşayacak, fazla acı çekmeyecek. Ama sırf doktora gittiği için daha az yaşıyor, daha fazla acı çekiyor, bazen de kalıcı doku bozukluğu oluşuyor. Başka mesleklerin hatası tolere edilebilir ama doktorların hatası zor tolere ediliyor. Tıpta prensipler öyle esaslı belirlenmeli ki 50- 100 yılı belirleyecek bir sistem olmalı. Bazen iktidar, bakan değiştikçe her şey değişiyor. Ümit ediyorum ki, Sağlık Bakanlığı ile tıp fakülteleri, üniversite camiası yeniden bir araya gelecek ve barış çubuğu tüttürecek."
Çalıştay, konuşmaların ardından çeşitli görüşmelerle devam etti. Çalıştayın sonucu bir rapor halinde 14 Mart Tıp Bayramı'ndan önce Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek.
Aktifhaber