Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Elbistan Ajans Amirliği, hububat alım uygulamasına başladı. TMO, bu yıl da çiftinin tarlasından hasat ettiği hububatı randevulu sisteme göre alacak ve depolarında bekletecek. TMO’da alımlar fiziksel analizlerin yanı sıra kimyasal analiz de yapılacak. Ürünün fiyatı her iki analizin sonucuna göre belirlenecek.
PROTEİN ANALİZİ BU YIL DA YAPILACAK
TMO’nun 2015 yılı müdahale alım fiyatlarına ve politikasına ilişkin olarak resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, TMO, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO'ya satabilecek. Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacak. Kaliteli üretimi daha da teşvik etmek amacıyla kaliteli ürüne yüzde 3'e kadar verilen ilave fiyat, bu yıl yüzde 7'ye çıkarılmıştır. Böylece kaliteli üretim yapan üreticimiz önceki yıllara göre daha fazla kazanç elde edecek, diğer yandan ülkemizin kaliteli buğday ihtiyacı da karşılanmış olacak.
ÇİFTÇİ, ÜRÜNÜNÜ RANDEVU İLE GETİRECEK
Açıklamada, TMO’nun 3 yıldır sürdürdüğü randevulu alım sistemine ilişkin olarak da şu bilgilere yer verildi:
“TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla son üç yıldır uyguladığı randevulu alım sistemine bu yıl da devam edecektir. Randevular, internet üzerinden 'tmo.gov.tr' veya 'randevu.tmo.gov.tr' adreslerinden alınabileceği gibi TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Emanet alımlar, geçici alım merkezleri hariç tüm iş yerlerinde yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılacak olup, ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.”
Açıklamanın buğday ve arpa fiyatlarıyla ilgili bölümünde ise şöyle denildi:
“2015 yılı için 2 no.lu Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 TL olarak belirlenmiştir. Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar yüzde 7'ye kadar ilave fiyat almaktadır. Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesap edilecektir. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır. Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan 862 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 127 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 989 TL/Tona yükselmektedir. Açıklanan bu fiyatla üretici, maliyete göre yüzde 48 oranında, ton başına 310 TL kar elde etmiş olacaktır. Pariteye göre makarnalık buğday fiyatı 976 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 1.103 TL/ton), arpa fiyatı ise 645 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 772 TL/ton) olmaktadır.”
Açıklamada, TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerektiği kaydedildi.
AA