'Topçu ve Kısakürek'i anlamadan gelecek tasavvuru oluşturulamaz'

Gazeteci-yazar Mehmet Doğan, "Türkiye'de Necip Fazıl'ı ve Nurettin Topçu'yu gerçek anlamda tanıyıp anlamadan yeni bir dünya kavrayışı ve gelecek tasavvuru oluşturmak iddiası ciddiye alınamaz." dedi.

Gazeteci-yazar Mehmet Doğan, "Türkiye'de Necip Fazıl'ı ve Nurettin Topçu'yu gerçek anlamda tanıyıp anlamadan yeni bir dünya kavrayışı ve gelecek tasavvuru oluşturmak iddiası ciddiye alınamaz." dedi.

"İki Yol Açıcı: Nureddin Topçu ve Necip Fazıl" isimli yeni kitabını okuyucuyla buluşturan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitapta Topçu ve Kısakürek'i çeşitli yönleriyle ele aldığını söyledi.

İki yazarı, "Türkiye'nin bugününü hazırlayan fikri dönüşümün yol açıcıları" olarak tanımlayan Doğan, "Nurettin Topçu, tamamen fikri sahada kalmış, siyasete meyletmemiş, aktüellikten kaçınmış bir mütefekkirdir. Necip Fazıl Kısakürek ise siyaseti gözeten popüler bir fikri muhalefetin öncüsü olmuş, okur-yazar kitlenin dine yönelişinde mühim rol oynamıştır." ifadelerini kullandı.

Mehmet Doğan, Topçu'nun kitleleri etkilemekten ve etrafında kalabalıklar toplamaktan kaçınan bir yazar olduğuna işaret ederek, "Topçu, gösterişsiz ve nümayişsiz 'maden işçiliğini' seçmiş, yakın hedefler yerine uzun vadeli bir mücadelenin zeminini hazırlamıştır." diye konuştu.

"Bir dönemin fikir ve mücadele hayatını anlatmaya çalıştım"
Gazeteci-yazar Doğan, kitapta iki farklı mütefekkir üzerinden bir dönemin fikir ve mücadele hayatını anlatmaya çalıştığının altını çizdi.

İki usta ismin aynı dönemin insanı olduğunu kaydeden Doğan, "Necip Fazıl, Nurettin Topçu'dan 4-5 yaş büyüktür. Topçu Türkiye'nin ilk fikri muhalefet dergisi Hareket dergisini 1939'da, Necip Fazıl ise adıyla özdeşleşen Büyük Doğu dergisini 1943'te yayınlamaya başlamıştır. Türkiye'nin modern öğretim görmüş dindar kesiminin iki yol açıcısı, Nurettin Topçu ve Necip Fazıl'dır." değerlendirmesinde bulundu. 

"Topçu ve Kısakürek, gelenekçi veya modern kavramlarıyla tanımlanamaz"
Doğan, Kısakürek'in "gelenekçi", Topçu'nun "modern" bir düşünür olarak algılandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben 'gelenekçi' olarak tanımlamanın Necip Fazıl'ı açıklamakta yeterli olmadığını düşünüyorum. Kısakürek, modern şiirimizin, edebiyatımızın birkaç öncü şahsiyetinden biridir. Düşünce olarak da pür gelenekçi olduğu söylenemez. Dini kavrayış itibarıyla selefilik karşıtı olması hasebiyle ancak gelenekçi sayılabilir. Topçu ise modern kelimesinin kavram çerçevesine sığmayan bir düşünürdür. Din, gelenek yok sayılarak doğru anlaşılamaz. Düşünce gelenekten yoksunsa modern olamaz. Topçu, bu topraklardaki tarihi ve medeni köklerimizi güçlü bir kavrayışla ele alarak görüşlerini geliştirmiştir." 

Mehmet Doğan'ın yeni kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği Yazar Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Kültür Sanat Haberleri