Topkapı Sarayı'nda 3. Ahmed Kütüphanesi açıldı

Sultan 3. Ahmed'in Enderun mensupları için Topkapı Sarayı'nda yaptırdığı vakıf kütüphanesi, restorasyon sonrası törenle açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan KurtulmuşTopkapı Sarayı etrafındaki alanı bütünüyle bir kültür havzasına dönüştürmek gibi bir hayallerinin olduğunu belirterek, "Böyle bir projeyi gerçekleştirme imkanımız olursa İstanbul'un zaten var olan ve özellikle bu tarihi kimliğiyle İstanbul'a mal olmuş olan değerini ileriye götürmemiz mümkün olur." dedi.

Sultan 3. Ahmed'in Enderun mensupları için Topkapı Sarayı'nda yaptırdığı vakıf kütüphanesi, restorasyon sonrası törenle açıldı.

3. Ahmed Kütüphanesi'nin açılış töreninde konuşan Bakan Kurtulmuş, mükemmel mekanda, mükemmel bir kütüphanenin açılışını yaptıklarını söyledi.

Kütüphanenin mimari olarak son derece yüksek bir değeri olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Saray geleneği bakımından da ilme verilen önemin gösterilmesi bakımından fevkalade büyük bir değeri var. Vakfiyenin parçalarından birisi de hadis derslerinin sürekli olarak burada yapılması, okutulmasıdır. Ümit ediyoruz, dua ediyoruz ki yeni dönemde inşallah burada hadis derslerini de okutabilecek, okuyacak bir başlangıcı yapmak nasip olur. Burada, ülkemizin tanınmış hadis hocaları bunu bir gelenek haline getirir. Nesilden nesile aktarılır. Kıyamete kadar bu Müslüman millet buradaki bu İslami geleneğe sahip çıkarak yaşatır diye temenni ediyorum."

"Saray dışından çok sayıda kitap buraya vakfedilmiş"

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Topkapı Sarayı'nın tek kütüphanesi olan kütüphanenin diğer adının "Enderun Kütüphanesi" olduğunu söyledi. 

Kütüphanenin, Lale Devri'nde camilerde, dolaplarda saklanan kitapların, kütüphanede saklanmaya başlamasının ilk örneklerinden biri olduğunu aktaran Küçükaşçı, "Görüldüğü gibi açık alanda yapılmış bir kütüphane. Alt katında da bir bodrumu var. Bunun sebebi de yazma kitapların bugünkü manada iklimlendirmesinin gerçekleşmesi için. Böyle bir mimari özelliği var. Topkapı Sarayı'nın dağınık yerlerinde bulunan kitapları bir araya toplamak maksadıyla yaptırılmış bir kütüphane. Fakat son bulduğumuz bir belgeye göre bu kütüphaneye başlanmadan önce vakfı oluşturuluyor ve saray dışından çok sayıda kitap buraya vakfediliyor." diye konuştu.

"Vakfiyesinde belli şartlar var." diyen Küçükaşçı, kütüphanenin vakfiyesinin Enderun'da yetişenlere hizmet etmesi için düzenlendiğini, saray dışına kitap çıkarılmasına kesinlikle izin verilmediğini sözlerine ekledi.

Bakan Kurtulmuş ve beraberindekiler, konuşmaların ardından kurdele keserek açılışını gerçekleştirdikleri kütüphaneyi gezdi.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın dua etmesinin ardından Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Küçükaşçı, Bakan Kurtulmuş ve beraberindekilere kütüphaneye ilişkin bilgi verdi.

Daha sonra Mukaddes Emanetler Dairesi'ne geçilerek, Kutsal emanetlerden Hazreti Muhammed'e ait Hırka-i Saadet ziyaret edildi.

Açılış törenine, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın yanı sıra tarihçiler, akademisyenler ve kültür camiasından isimler katıldı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Kültür Sanat Haberleri