Tövbeyi bozmak büyük günah mı?

“Bir günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder. Üçüncüde yine yapar, yine tövbe ve istiğfar ederse, dördüncü defa yapınca, büyük günah yazılır.” hadisinin kaynağı, sıhhat derecesi ve manası nedir?

Değerli kardeşimiz;

Bu konuda Deylemi’nin rivayet ettiği bir hadiste Şu ifadelere yer verilmiştir:

“Bir kul, tövbe-istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra yine tevbe-istiğfar eder. Sonra tekrar o günahı işler, yine tövbe  istiğfar ederse; dördüncü defa yapınca, Allah onu yalancılar arasında/yalancılardan biri  olarak yazar.” (bk. Deylemi, 1/287; Kenzu’l-Ummal, 4/228)

Bu hadis rivayeti zayıftır.

Tövbenin her zaman yapılabileceği ve kabul olabileceğine dair sahih hadis rivayetleri vardır.

Nitekim, Buhari ve Müslim’de yer alan bir rivayette şu ifadelere yer verilmiştir: “Bir kul bir günah işler sonra da “Rabbim! günahımı affet!” derse, onun Rabbi de şöyle der: “Demek kulum onu bağışlayan bir rabbinin olduğunu biliyor ve ona yalvarıyor; İşte Ben de onu afettim”

Bir süre sonra yine bir günah işler sonra da “Rabbim! Günahımı affet!” derse, onun Rabbi de yine şöyle der: “Demek kulum onu bağışlayan bir rabbinin olduğunu biliyor ve ona yalvarıyor; Ben de onu afettim.”  

Bir müddet sonra (kul) tekrar bir günah işler sonra da “Rabbim! Günahımı affet! derse, onun Rabbi de  yine şöyle der: ‘Demek kulum onu bağışlayan bir rabbinin olduğunu biliyor ve ona yalvarıyor; İşte Ben de oınu afettim. Artık dilediğini yapsın (yani: ne kadar  günah işlese ardından tövbe-istiğfar etse ben onu affederim. Bunu (Allah “Ben de onu afettim” cümlesini) üç defa tekrarlıyor.” (Buhari, h. no: 7507; Müslim, h.no: 2758)

İmam Nevevi, bu hadisi açıklarken şu görüşe yer veriyor:

“Bu hadis rivayetlerinden anlaşılıyor ki, bir kul/insan yüz defa, bin defa ve daha fazla bir günah işlemeyi tekrar eder ardından da tövbe -istiğfar ederse, Allah onun (kabul şartlarına haiz ise) tövbesini kabul eder ve günahlarını affeder..

Şayet defalarca yaptığı günahları için toptan bir defa samimi tövbe-istiğfar ederse, Allah bu tövbesini kabul eder ve bütün o günahlarını affeder.” (Nevevi, Şehu Müslim, 17/75)

Tabii ki, İmam Gazali’nin de ifade ettiği gibi, “kabul şartlarını taşıyan her tövbeyi Allah kabul eder.” (İhyau’l-Ulum, 4/13)

Bu şartları taşımayan tövbelerin bir faydası olmaz..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İslam Haberleri