Canberra Üniversitesinde görev yapan ve son 10 yıldır karıncalar üzerinde çalışan biyolog Ajiay Narendra, karıncaların gözleri ve basit ama etkili yön bulma sistemleri sayesinde, istedikleri istikamete gidebildiklerini ve “trafik akışını” insanlardan çok daha iyi düzenlediklerini söyledi.
İnsanın görmekte bile zorlanacağı kadar küçük boyutta olmalarına rağmen, uzaklıkları ölçüp kendilerine referans noktaları belirleyerek yuvaları ile yemek kaynağı arasında birçok kez gidip gelen karıncalar, koku işaretlemesi sayesinde akışın sürekliliğini sağlayarak düzenli sıralar halinde yürüyor.
Narendra ve ekibi, Avustralya’nın aynı bölgede yuvalanan 4 bulldog karınca türünün, yiyecek bulmak için bir günü aralarında nasıl “vardiya” usûlü programladıklarını araştırdı. Kuvvetli çeneye ve zehirli iğnelere sahip bulldog karıncalarının, bu “program” sayesinde rekabeti ve adaletsizliği engellediklerini belirten Narendra, bütün bu türlerin göz yapılarını günün kendilerine ait bölümünde mevcut olan ışığa göre ayarlayabildiğini kaydetti. Karıncaların aralarında etkin iletişim kurduklarını ve bunun sayesinde yiyecek taşıma “trafiklerini” düzenlediklerini belirten Narendra, “Bunu nasıl yaptıklarını anlarsak aynı sistemi otomobillerde kullanmak mümkün olur” dedi.
Yeni Asya