Yaşamı her alanda olumsuz etkileyen bu keşmekeş, okula yeni başlayan çocuklar için ise risk oluşturuyor. Uzun süre trafikte kalan çocuk, okula isteksizlik duyabiliyor, okula uyum süreleri ise iki kat artabiliyor.
Sıkışan trafiğin insan psikoloji üzerinde olumsuz etkilerinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, trafiğin çocukları olumsuz etkilediğine vurgu yapıyor. Trafiğin çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nüket İşiten, yoğun trafiğin çocukların okul heveslerini kırdığını söylüyor. İşiten, “Trafikte uzun süre kalmak, bunu yaşarken yerinden bile kalkamama, içinden gelen oyun isteğini bastırma, uykuya direnme gibi durumlar ile başa çıkabilme çocukları bıktırıyor ve heveslerini kırıyor. Bunların sonucunda isteksizlik, okula gitmek yerine evde kalsam'ı yapardım düşüncesi yerleşmeye başlıyor.” dedi.
Aileleri, uzun trafik yolculukları yapmak zorunda kalınabileceği durumlardan kaçınmaları konusunda uyaran İşiten, aksi halde servislerde perişan, uykulu, acıkmış, keyifsiz çocukların söz konusu olacağını söyledi. Bu durumun çocuk psikolojisini doğrudan etkilediğini kaydeden İşiten, “Sabah erkenden kalkmak, düzenli ve olması gerektiği gibi kahvaltı yapamamalarına uzun uzun trafikte kalma taşıt tutmaları gibi fiziksel sorunlara da neden olabileceği gibi psikolojik açıdan da çocukları isteksiz ve bıkmış hale getirebilir.” ifadelerini kullandı.
Cihan