TTK üyeliği için Atatürke bağlılık imzası şart

Berktay, Türk Tarih Kurumu'na üyeliğin “Atatürk ve ilkelerine bağlılık andı”nın imzalanmasından geçtiğini yazdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf yazarı Haili Berktay, Türk Tarih Kurumu'na üyeliğin “Atatürk ve ilkelerine bağlılık andı”nın imzalanmasından geçtiğini yazdı.

"Bilim ve Bağlılık Yemini" başlıklı yazısında Berktay, şunları yazdı:

"Atilla Oral’ın kitabındaki bir fotoğrafta (s. 27) Prof. Nimet Özgüç TTK üyeliğine seçilmesi üzerine 'Atatürk ve ilkelerine bağlılık andı'nı imzalarken görülüyor. Ya, demek böyle bir and da varmış. Fazla ince düşünmeyen yazarımız, bunda bir riya keşfetmiş : andlarına sadık kalmadılar ! Hele bilim insanları için, bir kişiye ve bazı ideo-politik ilkelere bağlılık yemini ne demek; bunu sormak hiç aklına gelmemiş."

YÖNETİM YAPISI

Kamu kurumu niteliğinde görevini yürüten Türk Tarih Kurumu (TTK) sitesinde yer alan "yönetim yapısı" bölümünde şu bilgiler yer alıyor:

"Başlangıçta kamu yararına çalışan bir dernek olarak kurulan ve Dernekler kanununa göre hazırlanan tüzükle yönetilmiştir.

Türk Tarih Kurumu 1983 yılından bu yana kamu kurumu niteliğinde görevini yürütmektedir. 1982 yılında kabul edilen Anayasa’nın 134. maddesinde belirtildiği gibi Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlanarak, Anayasal bir kurum olmuştur.

Türk Tarih Kurumu’nun merkezi Ankara olup, taşra teşkilatı yoktur. Kurum, Başkan, Bilim Kurulu, Yürütme Kurulu, Başkan Yardımcısı ile Kurum Sekreteri yönetiminde ana ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşmaktadır. Teşkilat Şemamızda gösterilmiştir. Türk Tarih Kurumu faaliyetlerini, Bilim Kurulu ile bu kurulun kararları uyarınca Başkanlığın bilimsel, idari ve mali işlerini yürüten, bu görevin gerektirdiği uygulamaya yönelik kararlar almakla yükümlü Yürütme Kurulu ile gerçekleştirir. Türk Tarih Kurumunun 40 asli üyesi vardır. Asil üyeler 6 yıllığın seçilirler. Bu asli üyeler, bilim ve uygulama kolları, yürütme kurulu ve komisyonlarda görev alırlar. Ancak aslî üyelerimizin görev süreleri 8.11.2001 tarihinde sona ermiş ve 2876 sayılı kanunun 519 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen bazı hükümlerinin, Anayasa Mahkemesince 25.11.1993 tarih ve E.1993/51, K.1993/53 sayılı kararı ile iptal edilmesi üzerine yeni üye seçilememiştir. Bu yasal boşluğun giderilmesi amacıyla hazırlanan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 22.5.2005’te TBMM’ne sunulmuştur.

Polemik Haberleri