İvedik OSB'deki Hacettepe Teknopark'ta faaliyetlerini sürdüren firmanın ortaklarından Dündar Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin cari açığının önemli kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını söyledi.
Bu nedenle yakıt tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanılabileceği sektörleri araştırdıklarını ve karayolu taşımacılığının bu anlamda ön plana çıktığını anlatan Soysal, ABD'de de benzeri bulunan ürünü geliştirdiklerini belirtti. Soysal, şunları kaydetti:
"Geliştirdiğimiz ürün, tekerlerin yan bölümünü kapatan kısma uygulandığında yüzde 7-9 arasında, kuyruk kısmına uygulandığında yüzde 5-6 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Yasal mevzuat elverdiği ölçüde her iki bölüme uygulandığında ortalama yüzde 10-12 civarında bir yakıt tasarrufu sağlayabilecek. Bu da ülke açısından ciddi bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor."
TIR'ların her 100 kilometrede 30 litre yakıt tükettiği göz önüne alınarak sistemin sağladığı yakıt tasarrufunun hesap edilebileceğini ifade eden Soysal, sistemin çevreye karbondioksit salınımını da düşüreceğine dikkati çekti.
-"Firmalar ürüne karşı duyarlı"-
Ürünün, Batı'daki örneklerinden daha düşük maliyetli olduğunu, Türkiye'de yeni bir sektör yarattıklarını anlatan Soysal, otobüsler için de benzer ürün geliştirmeye çalışacaklarını bildirdi.
Soysal, mayıs ayında iç pazara adım attıktan sonra, talebe göre Avrupa pazarına girmeyi hedeflediklerini belirtti.
ABD'de ürünü piyasaya süren firmanın, 32 milyon dolarla desteklendiğini ve 2011 yılından sonra üretilen treylerlerde ürünün kullanılmasının zorunlu tutulduğuna işaret eden Soysal, "ABD'de akaryakıtın litresi 1 doların altında olmasına rağmen ürünün ciddi bir satış grafiği var" diye konuştu.
-Sistem nasıl çalışıyor?-
TIR ve kamyonların çektikleri römork veya treylerin yan veya kuyruk bölümlerine takılan kompozit paneller sayesinde araç seyir halindeyken sürtünme etkisi azaltılıyor. Kurulan düzenekler sayesinde aracın daha az yakıt tüketmesi sağlanıyor.
AA