Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç tasarrufuna ilişkin bir dizi eylem planı hazırladı. Bu kapsamda doktorları takip edecek olan kurum, gereksiz ilaç yazan, hep aynı şirketin ilaçlarını reçeteleyen ya da aynı eczaneden ilaç alımına ön ayak olan doktorları sistemden tespit edip, kara listeye alacak. Kara listeye alınan doktorlar, SGK ile anlaşmalı hastanelerde çalışamayacak.
102 BİN KAYIT TAMAMLANDI
Bütçe açığının kapatılması için öncelikle ilaç harcamalarında tasarruf yoluna giden hükümet, bu konudaki çalışmalarını da sürdürüyor. 4 Aralık’tan itibaren geri ödemesini yaptığı bazı ilaçlarda yüzde 53’e varan indirim uygulayan ve kamu iskonto oranlarını arttıran SGK, ilaç tasarrufunda 2010 yılında da faaliyetlerini devam ettirecek. SGK’dan edinilen bilgiye göre Türkiye’de özel, üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan tüm doktorlar takip altına alınacak. Eczanelerin isim ve soyadını farklı şekilde kaydedebilmesi nedeniyle doktorların bilgisine ulaşamayan SGK, Türkiye’de sayısı 120 bin olduğu tahmin edilen doktorların 102 bininin kaydını tamamladı. Liste tamamlanıp uygulamaya geçildikten sonra her doktorun kaç reçete yazdığı, reçeteye hangi ilaçları yazdığı ve bu ilaçların hangi eczaneden alındığını sistem otomatik olarak hesaplayacak.
SÖZLEŞME İMZALANACAK
Doktorun gereksiz, aynı ilaç şirketinin ürünlerini yazması ya da hastaların aynı eczaneden ilaçlarını alması durumunda sistem alarm verecek. Bu, doktora e-posta yoluyla bildirilecek. Devam edilirse doktor kara listeye alınacak. SGK, kara listeye alınan doktorların listesini, anlaşmalı hastanelere gönderecek ve “Bu doktorla çalışırsanız yapılan tedaviyi karşılamam” diyecek. Yaptırım için kurum, her bir doktorla tek tek sözleşme imzalayacak. Hastaneler doktor kayıtlarını kuruma bildirmezse SGK, yine ödemeleri durduracak.
Katkı payı, bazı ilaçlarda sıfıra inecek bazılarında yüzde 80 olacak
SGK’nın, hazırladığı eylem planına göre emekliler için yüzde 10, çalışanlar için yüzde 20 olan ilaç katkı paylarında kademelendirmeye gidilecek. Sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider arasındaki farkı azaltmayı ve sağlık giderlerini disipline etmeyi hedefleyen eylem planına göre kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların katkı payları sıfıra indirilecek; buna karşın bazı ilaçların katkı payları yüzde 80’e çıkarılacak. Jenerik ilaçta katkı payı düşerken, orijinal ilaçta artacak. SGK yetkilisinin verdiği bilgiye göre uygulama süresi 31 Aralık 2010 olan ilaçlarla ilgili eylem planında, hangi ilaçların ne şekilde kademelendirileceğine ilişkin bir çalışma henüz yapılmadı.
MUAYENE KOTASI GELİYOR
SGK yetkilisinin verdiği bilgiye göre, doktorları kayıt altına alınmasının ardından yapılan günlük muayenelere ilişkin de kota getirilecek. Branşlara göre ayrı ayrı belirlenecek muayene kotalarıyla doktorların çok sayıda hastaya bakmasının önüne geçilecek.
Sağlık harcamasının %42'si ilaca gidiyor
Bugün