Tümörlü Dokuyu Ayıran Sistem

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat sırasında beyin tümörünü normal beyin dokusundan ayırt etmeye yarayan çalışma ödül getirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat sırasında beyin tümörünü normal beyin dokusundan ayırt etmeye yarayan çalışma ödül getirdi. AÜ Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akyüz 2010 yılı Türk Nöroşirurji Derneği Dr. Mahir Tevruz Bilimsel Araştırma Ödülü'ne layık görüldü. Akyüz ödülünü Dr. Mahir Tevruz'un elinden aldı.

Başarılı çalışma hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akyüz , "Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik, Beyin Cerrahisi ve Patoloji Anabilim Dalları olarak çalışmayı birlikte yaptık. Çalışmada, beyin tümörleri sınırlarının cerrahi müdahale anında belirlenebileceği ortaya çıktı. Geliştirilen sistem pratikte kullanıldığında beyin tümörleri sınırları daha doğru olarak belirlenecek ve sonuç olarak ameliyattan sonra hastada tümör oluşma olasılığı azalacak." dedi.

Sistemin tümör dokusunu normal beyin dokusundan ayırt ettiğini ispatlamak için yapılan bu ön çalışmada ameliyattan sonra tümör ve normal beyin dokularından alınan spektrumlar ile patoloji sonuçlarının karşılaştırıldığını belirten Akyüz sözlerini şöyle konuştu: "Beyin Cerrahisi Anabilim dalından Prof. Recai Tuncer Patoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Elif İnanç Gürer ve Yrd. Doç. Dr. Güzide Ayşe Gökhan'ın katıldıkları çalışmada patoloji sonuçları ile spektroskopik ölçümler arasında iyi bir korelasyon olduğu ve sistemin beyaz cevher dokusunu tümörden yüzde 93 duyarlılık ve yüzde 100 özgüllük ile ayırt edebildiği gösterildi."

Doç. Dr. Akyüz, çalışmada kullanılan fiber optik prob ve spektroskopi sisteminin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Canpolat tarafından Biyomedikal Optik Araştırma Ünitesi'nde geliştirildiği bilgisini verdi. Doç. Dr. Akyüz, "Doç. Dr. Murat Canpolat geliştirdiği sistemde ölçüm almak için çok düşük şiddette beyaz ışığı dokuya gönderdi ve sistemin hasta için tamamen güvenilir olduğunu açığa çıkardı. Halen Dr. Canpolat sistemin pratikte kullanılacak olan bir üst modelini geliştirmekte ve yaklaşık altı ay içinde bitirip gerekli izinleri aldıktan sonra ameliyatlarda rutin olarak kullanıma başlanacak." şeklinde konuştu.

Aile Haberleri