Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Uulusoy, Türk turistlerin yurtdışı yaz sezonu tatil tercihini ağırlıklı olarak vizesiz ülkelerin oluşturduğunu, Yunan Adaları, İtalya, Orta Avrupa, İspanya ve Fransa'nın talep gören ülkelerin başında geldiğini belirtti.
Ulusoy, yurt içinde turlarda ise Kemer başta olmak üzere Belek, Side, Alanya, Marmaris, Bodrum ve Çeşme'nin en çok talep gören destinasyonlar olduğunu bildirdi.
Erken rezervasyon sürecinin ilk döneminde yüzde 50-60'lara varan indirimle satılan yurt içi tur paket fiyatlarının, sezonun yaklaşmasıyla doğal olarak artmaya başladığını vurgulayan Ulusoy, birçok turistin erken rezervasyon kampanyalarını yakından takip ederek uygun fiyatlı paketleri satın aldığını ifade etti.
Ulusoy, ramazan ayının 18 Haziran-16 Temmuz arasına denk gelmesinin doğal olarak iç turizm piyasasını bir miktar olumsuz etkileyeceğine işaret ederek, ramazan sonrasında iç turizmde yeniden bir canlanma beklendiğini bildirdi.
Ulusoy, erken rezervasyon sürecinde tatil programlarını yaptıranların taleplerinin bayram sonrası süreçten başlayarak eylül ayının ikinci haftasına kadar olan dönemde yoğunlaştığını söyledi.
Bu yılki turist sayısı ve gelir beklentisi
Türk turizminin çevre ülkelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen 2014 yılını turizm açısından son derece başarılı şekilde kapattığını vurgulayan Ulusoy, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 2014 değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin uluslararası turist gelişleri itibarıyla dünyada 6'ncı, turizm gelirleri bakımından 12'nci sırada yer aldığına dikkati çekti.
Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen yılki verilerine göre, Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının 41 milyon 415 bin 70, turizm gelirinin ise 34 milyar 305 milyon 903 bin dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Ulusoy, şunları kaydetti:
" Turizm geliri ihracat gelirinin yüzde 21,8'ini ve dış ticaret açığının yüzde 40,6'sını kapatmıştır. Türkiye, çevresinde yaşanan tüm olaylara karşın barışın hüküm sürdüğü güvenli bir ülke olma özelliğini devam ettiriyor. Dolayısıyla 2015 yılında da bölgemizde yaşanan sorunlardan kaynaklı bir düşüş beklemiyoruz. 2015 yılında da Türkiye'yi ziyaret edecek toplam ziyaretçi sayısının 42 milyonu aşacağını,turizm gelirinin ise 35-36 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz."
"Ramazan ayı sonrası turizmin pik dönemi olacak"
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da okulların tatil olmasının ardından ramazanın başlaması ve genel seçimler nedeniyle tatil taleplerinin ramazan sonrasına bırakıldığını dile getirdi.
Ramazana kadar taleplerde göreceli bir artış olduğunu, haziran ayında turizm sektöründe belli bir hareketliliğin yaşandığını belirten Bayındır, "Turizmde asıl hareketliliği ramazan ayı sonrasında bekliyoruz. Resort otelleri için de şehir otelleri için de aynı durum söz konusu. Ramazan ayının doğal olarak yavaş geçmesini bekliyoruz. Ramazan ayı sonrası turizmin pik dönemi olacak. Hem yerli tatilci hem yabancı açısından böyle" ifadesini kullandı.
Bayındır, Temmuz'un ikinci yarısıyla Eylül sonuna kadar turizm hareketinin çok yoğun olmasını beklediklerini söyledi. Bayındır, "Yerli tatilciler bugünden bir planlama yapmazlarsa söz konusu dönemde yer bulma sorunu yaşayabilirler. O yüzden şimdiden rezervasyonlarını yaptırmalarında fayda var" dedi.
Bayındır, ramazanda diğer Müslüman ülkelerden turist çekilebilmesi için kampanyalar düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek, özellikle bu ayın Ortadoğu'dan gelecek turistler için ideal bir dönem olabileceğini anlattı.
AA