Türk-Kürt kardeşliği için anlamlı buluşma

Reform Hareketi ile Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı'nın (KÜRT-KAV) ortaklaşa düzenledikleri 'Türk ve Kürt kardeşliğinin anlamı: Sorunlar-çözümler' konulu konferans, gazeteci, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçi ve çok sayıda akademisyenin

Reform Hareketi ile Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı'nın (KÜRT-KAV) ortaklaşa düzenledikleri 'Türk ve Kürt kardeşliğinin anlamı: Sorunlar-çözümler' konulu konferans, gazeteci, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçi ve çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı.

Taksim'de Larespark Hotel'de iki gün sürecek olan programda, geçmişten günümüze Kürt sorunu ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KÜRT-KAV Başkanı Kasım Ergün, geçmişten günümüze Kürt sorununun tarihî sürecini anlattı. Çözüm için öncelikle şiddetin bırakılması gerektiğini söyledi. Kürtlerin arasında yaygın kanaatin bu yönde olduğunu ifade etti. Özerklik tartışmalarına değinen Ergün, bunların toplumda taban bulmadığını ve gerçekçi bir yaklaşım olmadığını dile getirdi. Dünyadaki değişimler ile birlikte Türkiye'de de olumlu ve önemli adımların atıldığını, bunların AK Parti döneminde olduğunu aktaran Ergün, ancak bu adımların yeterli olmayacağını belirtti. Ergün, "Özellikle anadil sorunu, Kürt halkının asla vazgeçemeyeceği bir taleptir. Mahkemelerde anadille savunma hakkı meselesi, tartışmaya yer vermeyecek kadar hukuki ve doğal bir haktır.'' görüşünü savundu.

Gazeteci Oral Çalışlar da Kürt hareketinin artık ciddi bir siyasi akım haline geldiğini söyledi. Çalışlar, "Bu hareket, büyük ölçüde Kürt hareketinden kopmuş ve bakış açısı değişmiş, Kemalist ideolojinin ağır etkisi altına girmiştir " dedi. Siyasetçi Sertaç Bucak ise 'anadil' ve 'demokratik özerklik' için silahlı mücadele verilmeyeceğini anlattı. Bucak, "Silahlı mücadele, bağımsız devlet için verilir. Eğer amacınız bu değilse silahlı mücadeleye gerek yoktur. Silahlı mücadele dünya genelinde miadı doldurmuştur. Kürtlerin yapabileceği en önemli iş, demokrasinin yerleşmesi için mücadele etmektir. Referandumda legal Kürt siyaseti yapan bir partinin boykot kararının olması yerinde olmadı." diye konuştu. Yazar Tarık Ziya Ekinci ise şu ifadeleri kullandı: "Kimse sürekli mağdur ve mazlum olduğunu ifade etmekle çözüme gidemez. Bunun için demokratik teamüller çerçevesinde mücadele vermelidir."
Zaman
 

Toplum Haberleri