Türk Ordusu'nu imhadan kurtardılar

Türk Ordusu'nu imhadan kurtaran Erzurumlu 3 bin şehit vefa bekliyor.

Erzurum'un 1916 yılında uğradığı Rus işgali sırasında; düşman topçu ateşi altında hareketsiz kalan askerleri kurtarmak için çocuk ve yaşlılarından oluşan 3 bin kişilik gönüllünün Kargapazarı Dağı'nda dondurucu soğuk ve top mermileri ile şehit düştüğü ortaya çıktı.

Şehitlerin taşlarla çevrili sembolik kabirlerini bulan Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, söz konusu kahramanların aziz hatırasının yaşatılması için şehit mezarlarının bulunduğu yere abide yapılmasını istedi.

Kars Sarıkamış'ta 90 bin askerin soğuktan donarak şehit olmasının ardından Erzurum'da da benzer bir olayın yaşandığı ortaya çıktı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Erzurum'un Rus işgaline karşı 18 yaş altı çocuklar ile yaşlılardan oluşturulan 3 bin kişilik gönüllülerden oluşan silahlı grubun soğuk ve düşman topçu saldırısı ile şehit olduğunu açıkladı. Sarıkamış Harekatı'ndan sonra Erzurum'a ilerleyen Rus birliklerinin Türk Ordusu'nu Deveboynu Geçidi'nde 20 km menzilli top saldırısı ile hareketsiz hale getirerek Erzurum'a çekilmesine engellemesi nedeniyle çocuklar ile yaşlılardan oluşan 3 bin kişilik gönüllü gücün silahlandırılıp cephe gerisine sevk edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu,"Yoğun topçu saldırısı altında Erzurum'a çekilemeyen ordu birliklerini kurtarmak ve Rus bataryalarının dikkatini başka yöne çekebilmek amacıyla çocuk ve yaşlılardan oluşturulan 3 bin kişilik bir güç Ulucami'de silahlandırılıp 2 zabit komutasında Kargapazarı Dağı'na gönderildi. Bu gönüllüler 2 bin 700 bin rakımlı Karapazarı Dağı'nda Rus birliklerinin ve topçu bataryasının Türk ordusu üzerindeki dikkatini dağıtarak, ordu güçlerinin Erzurum'a çekilmesini sağladı. Ancak bu sırada 3 bin gönüllü soğuk ve top ateşi altında şehit düştü. Kargapazarı Dağı'ndaki şehitlerimizin sembolik mezarları bulunuyor. Bu nedenle bölgeye 3 bin gönüllü şehit anısına 'Vefa' adına abide yaptırılmasını istiyoruz.” dedi.
 
Prof. Dr. Kadıoğlu, 3 bin gönüllünün şehit olmasının ardından Rus birliklerinin şehre girdiğini belirterek,”Erzurum halkı 93 Harbi olarak bilinen 1877 Rus Harbi'nde de destan yazmıştı. Ordusuyla omuz omuza kenti savunmuştu. Bu defada destan yazdı. Fakat bu tarihte örneğine rastlanılmayacak bir destandı. Dünya tarihinde orduların kurtardığı kentler var. Ordusuyla omuz omuza savaşan halklar biliniyor ama ordusunu imhadan kurtarmak için kesinlikle şehit olacağını bilerek savaşa giden bir halk bilinmiyor. Bunu tarihe Erzurumlu yazdı. Erzurumlu 3 bin kişi Kargapazarı’nda şehit düşerken sadece Türk Ordusu'nun kalıntısını kurtarmadı. Gelecekte cumhuriyetin kuruluşuyla taçlanacak Kurtuluş Savaşı’nın da tohumunu attı. Bu şanlı şehitlerin mezarı ve hatta uzun süre makamları olmadığı gibi şimdilerde kendilerinden ve yaptıklarından haberdar olmayan nesillerinin olması düşündürücü ve üzüntü verici.” diye konuştu.

Cihan

Toplum Haberleri