Memur-Sen Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Gündoğdu, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) ile yaptıkları "Türkiye Gençlik Profili Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.
Araştırma, SDE tarafından 26 ilde 15-35 yaş arasındaki nüfus içerisinden maksimum çeşitlilik ve kartopu örnekleme yöntemiyle seçilmiş 3 bin 250 kişilik anket ve 40 gençle mülakat çalışması üzerinden yapıldı.
Araştırmanın sonuçlarını açıklayan Gündoğdu, Türkiye'nin en önemli 2 sorunun eğitim ve demokratikleşememe olduğunu söyledi.
Gündoğdu, gençliğin olaylara bakışını görmek için bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Biz, bugün sorunlara ışık tutacağız. Gençliğin şu anda geldiği durum nedir? Olaylara nasıl bakıyor? Gençliğin bundan sonra daha özgür ve sorgulayan, kendisine biçilen role değil ülke için rol biçen gençlik için neler yapılabilir sorusuna da cevabımızı arayacağız" diye konuştu.
Yüzde 62 ile Facebook açık ara önde
Araştırmada "TV'lerde en çok izlediğiniz programlar hangileridir" sorusunda, dizilerin yüzde 28,6 ile birinci sırada olduğunu kaydeden Gündoğdu, "Dizilerden sonra yüzde 15,5 ile haberler ikinci sırada, filmler ve müzik programları da yüzde 13,7 ile üçüncü sırayı işgal etmiş. İnternete yönelik alışkanlıklara baktığımızda 'hangi sıklıkla internete giriyorsunuz' sorusuna 'günde en az birkaç kez' diyenler yoğunluktadır. 15-17 yaş arası yüzde 66,8, 18-24 yaş arası yüzde 66,5, 25-29 yüzde 59,8 ve 30-35 yaş arası da yüzde 43,5'tir. İnternet alışkanlıklarında Facebook ile Twitter öne çıkıyor ama Facebook yüzde 62 ile açık ara önde" ifadesini kullandı.
Gündoğdu, "kitap okuma sıklığınız nedir" sorusu sorulduğunda çok enteresan verilerin elde edildigini vurgulayarak, "Yılda birkaç kitap' diyenler yüzde 18,6, 'ayda en az bir kitap' diyenler yüzde 27,6, 'haftada bir ve fazlası' diyenler yüzde 18,6, 'sadece okul hayatında' diyenler yüzde 12,2, 'okul kitaplarından başka hiç okumadım' diyenler yüzde 8,9. Herhalde en çok üzerinde durmamız gereken tablolardan birisi de bu" değerlendirmesinde bulundu.
Araştırmada "sigara kullanıyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 41,3'ünün hiç kullanmadığının ortaya çıktığını bildiren Gündoğdu, "her gün" diyenlerin yüzde 32,8 ve "ara sıra" diyenlerin ise yüzde 20 olduğunu açıkladı.
Gündoğdu, "Alkollü içecek kullanıyor musunuz" sorusuna da katılımcıların "Hayatımda hiç kullanmadım" diyenlerin yüzde 51, "ara sıra" diyenlerin yüzde 23 ve "sık sık" diyenlerin ise yüzde 5 olduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 54'ü darbe döneminin bittiğini düşünüyor
Araştırmada "Gezi olayları hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Gündoğdu, katılımcıların yüzde 53,3'ünün "Dış mihrakların planladığı, şiddet içerikli, marjinal grupların organize ettiği, demokratik düzene yönelik bir kalkışmadır" şeklinde cevap verdiğini dile getirdi.
Gündoğdu, şunları kaydetti:
"Türkiye'de darbe ihtimalinin artık kalmadığını düşünüyor musunuz' sorusuna 'Evet, Türkiye'de artık darbeler döneminin bittiğini düşünüyorum' diyenler yüzde 54, 'Türkiye'de askeri darbe riskinin her zaman olduğunu düşünüyorum' yüzde 23,37, 'Kısa, orta vadede olmasa bile uzun vadede bu riskin halen olduğunu düşünüyorum' diyenler yüzde 19,73.
'Türkiye hangi uluslararası örgüt içinde mutlaka yer almalıdır' sorusuna Avrupa Birliği (AB) diyenler yüzde 41. 'Mısır'da gerçekleşen askeri darbe hakkında ne düşünüyorsunuz' sorusuna 'Gerekçesi ne olursa olsun doğru bulmuyorum' diyenler yüzde 58,1.
'Oy verdiğiniz ya da vereceğiniz partiyi hangi kriterlere göre belirlersiniz' sorusuna yüzde 37,1'i partinin ideolojisine göre, yüzde 28,2 partinin sunduğu çözüm önerilerine göre ve yüzde 12,2'si de partinin liderine bakarım dedi."
Düzenlenen basın toplantısına Prof. Dr. Vedat Bilgin, Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Prof. Dr. Erol Göka ile Dr. Murat Yılmaz da katıldı.
AA