Ipsos KMG'nin ''Türkiye 2010 Beklentiler-Beğeniler Araştırması''nda, kamuoyunun genel psikolojik durumunun, 2010'a önceki yıla göre daha pozitif bir ortamda girildiği, ancak endişelerin sürdüğü yönünde olduğu belirtildi.
Araştırmada, kamuoyu beklentileri açısından 2009'a göre daha iyimser bir yıl başlangıcı yapıldığı, bunun ''tedrici, endişeli'' bir iyimserlik olduğu ifade edilerek, ''2007 ve 2008 yıllarına başlarken sahip olunan yüksek seviyelerden uzak ama 2009'dan daha iyi'' denildi.
2010'a girerken Türkiye ile ilgili hislerini ''iyimserim'' olarak ifade edenlerin oranının yüzde 47 olduğu bildirilen araştırmada, 2007 ve 2008'deki iyimserlik seviyelerinin yüzde 55'ler dolayında olduğu, kriz öncesine göre daha düşük olmasına karşın geçen yıla göre daha pozitif bir iklim gözüktüğü ifade edildi.
Araştırmada, kamuoyunun genel psikolojik durumunun, 2010'a önceki yıla göre daha pozitif bir ortamda girildiği, ancak endişelerin sürdüğü yönünde olduğu belirtildi.
Yaş yükseldikçe iyimserliğin arttığına dikkat çekilen araştırmada, ''Erkekler kadınlara oranla daha iyimser ve alt-orta sınıflar üst sınıflara, kırdakiler kenttekilere göre daha fazla iyimser'' denildi.
Ekonomide 2009 başına oranla daha olumlu bir gelişme beklentisi bulunduğu ifade edilen araştırmada, iyimserlerin sayısının 5 puan artarak yüzde 42'ye ulaştığı, ancak önceki yılların iyimserliğinin 10 puan altında olduğu kaydedildi.
Kamuoyunun döviz kurları konusunda bu yıl tedrici bir artış beklentisi içinde olduğu belirtilen araştırmada, 2010'da kişisel durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranının bir önceki yıla göre 5 puan artarak yüzde 35'e çıktığı bildirildi.
Araştırmada, şu görüşlere yer verildi:
''Bu iyileşmeye rağmen satın alma niyetleri ile ilgili rakamlar dikkatli bir artış eğilimini açıkça gösteriyor. Bir önceki yıla göre yurt içi tatil, sağlık sigortası, otomobil ve mobilya alım niyetlerinde küçük azalmalar, tüketici kredisi kullanımı, yurt dışı tatil, plazma TV alımı, mutfak mobilyası ve cep telefonu alım niyetinde küçük artışlar var.''
Altının en fazla tercih edilen yatırım aracı olduğu vurgulanan araştırmada, konut yatırım eğiliminde önemli bir düşme meydana geldiği kaydedildi.
Haber 7